Za grantove Programa EU za oporavak od poplava apliciralo 460 preduzeća

30.09.2014. 13:00 / Izvor: eKapija.ba
Za grantove Programa EU za oporavak od poplava apliciralo 460 preduzeća

Pojedinačni iznos sredstava koji će se dodijeljivati iznosi od 10.000 KM do 150.000 KM po pravnom licu, dok će zahtjevi koji prelaze maksimalni iznos biti posebno razmatrani, navode iz Delegacije EU u BiH.

Za dodjelu grant sredstava iz Programa za oporavak od poplava Evropske unije (EU) prijavilo se ukupno 460 malih i srednjih preduzeća, koja uz pomoć EU žele ponovo uspostaviti radne kapacitete koji su stradali u poplavama u maju 2014. godine. Ovaj vid finansijske podrške malim i srednjim preduzećima dio je od ukupno 42 miliona eura vrijednog Programa kojim EU pomaže građanima u Bosni i Hercegovini u prevladavanju učinaka katastrofalnih poplava, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

Lokalna ekonomija jedan je od sektora najteže pogođenih poplavama, što je rezultiralo gubitkom mnogih radnih mjesta - usljed gubitaka u opremi ili inventaru preduzeća nisu u stanju zadržati radnike. Cilj je podrške EU suprotstaviti se ovom trendu i pomoći ugroženom poslovnom sektoru da očuva i stvori 2.000 radnih mjesta.

"Nadamo se da će podrška EU malim i srednjim preduzećima podstaknuti ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Kako bi osigurali da se radna mjesta očuvaju i stvore nova, EU će investirati u zdrava preduzeća; grant sredstva će biti dodijeljena samo onim preduzećima koja nemaju poreznih dugovanja i koja su poslovala bez gubitaka prije poplava,” kaže Andy McGuffie, portparol Delegacije EU u BiH/Specijalnog predstavnika EU.

Do isteka roka, prijavila su se preduzeća koja se bave proizvodnom i uslužnom djelatnošću iz 24 opštine koje su najteže stradale u poplavama(Maglaj, Odžak, Domaljevac-Šamac, Orašje, Tuzla, Sanski Most, Živinice, Zenica, Srebrenik, Lukavac, Žepče, Bijeljina, Šamac, Doboj, Prijedor, Banja Luka, Modriča, Laktaši, Srbac, Šekovići, Vukosavlje, Donji Žabar, Čelinac i Brčko).

Pojedinačni iznos sredstava koji će se dodijeljivati iznosi od 10.000 KM do 150.000 KM po pravnom licu, dok će zahtjevi koji prelaze maksimalni iznos biti posebno razmatrani.

"U proces odabira će biti uključeni predstavnici relevantnih entitetskih institucija te lokalnih i regionalnih agencija za razvoj. Cilj nam je finalizirati proces odabira i objaviti rezultate do 15. oktobra 2014. godine," dodaje Edis Arifagić, program menadžer UNDP-a.

U fokusu naredne aktivnosti u okviru komponente Programa namijenjene za podršku osiguranju sredstava za život će biti poljoprivredna gazdinstva, koja će imati mogućnost da apliciraju za sredstva potrebna za zamjenu poljoprivredne opreme uništene u poplavama i/ili sjemena za sjetvu.

Program EU za oporavak od poplava je pokrenut s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija. Vrijednost Programa je 43.52 miliona eura, od kojih EU finansira 42.24 miliona eura. Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti