Za industrijske zone u općinama KS obezbijeđeno 2,43 miliona KM

12.09.2019. 16:45 / Izvor: Akta.ba
Za industrijske zone u općinama KS obezbijeđeno 2,43 miliona KM

U Budžetu Kantona Sarajevo za ovu namjenu u ovoj godini planirana su sredstva u iznosu od 2.434.565 KM, od čega su 500.000 KM budžetska.

Na prijedlog Ministarstva privrede Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u privrednim i poslovno industrijskim zonama Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

U Budžetu Kantona Sarajevo za ovu namjenu u ovoj godini  planirana su sredstva u iznosu od 2.434.565 KM, od čega su 500.000 KM budžetska, 1.943.000 KM su kreditna sredstva. Prema najavama iz resornog ministarstva, naknadno će za ove namjene biti usmjereno još 500 000 KM budžetskih sredstava.

Program podrazumijeva opremanje industrijskih zona infrastrukturom - pristupni i priključni putevi, komunikacije unutrašnjeg transporta, snabdijevanje vodom, električnom energijom, zemnim gasom, vodovod i kanalizaciju.

Za projekte u industrijskoj zoni  općina Ilidža  planirana su sredstva od 185.500 KM  i to za sufinansiranje projekta Izgradnja mosta preko rijeke Zujevine (Industrijska zona “Bosanka”, Blažuj), u cilju objedinjavanja tri industrijske enklave i sa uključenim putem i  uključenim mostom.

U općini  Ilijaš  za sve projekte obezbijedit će se  iznos od  545.815 KM i to za sufinansiranje projekata Izgradnja saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama “Luke” i “Željezara”, asfaltiranje saobraćajnice u krugu industrijske zone “Željezara” Ilijaš,  rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš, nastavak izgradnje saobraćajne mreže unutar industrijske zone “Luke”, rješavanje imovinsko - pravnih odnosa   te  rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš.

Za općinu Vogošća  predviđen je ukupan iznos od 415.000 KM i to za  sufinansiranje projekta Izgradnja saobraćajnice i mosta preko rijeke Vogošće, sa izmještanjem vrelovoda, kišne i fekalne kanalizacije i vodovoda, u cilju povezivanja nove industrijske zone i magistralnog puta М – 18.

U općini Hadžići ukupno za sve projekte obezbijeđen je iznos od 591.250 KM za  sufinansiranje projekata Izgradnja vodovodne i fekalne kanalizacione mreže u IZ Privredna zona Hadžići te izgradnju oborinske kanalizacije.

Stotinu hiljada KM biće implementirano u  općini  Trnovo  za  sufinansiranje projekata Izgradnja kišne i fekalne kanalizacije za Poslovno sportski centar Trnovo kao i za izgradnju vodovodne mreže za potrebe ovog Centra.

Za  sufinansiranje projekta Izgradnje dijela primarnog sistema odvodnje oborinske vode - Trasa 3 za područje Briješća i poslovnih zona “Bačići” i “Donje Telalovo polje”  te izgradnju kraka ulice Rajlovačke cesta, odvodnju oborinske vode, rasvjetu i pješačke staze u općini Novi grad obezbijeđeno je 400.000 KM,

Iznos od  200.000 KM namijenjen je projektima u  općina Stari Grad Sarajevo i to za  sufinansiranje  radova rekonstrukcije poslovne zone u ulici Štrosmajerova: odvodnju i postavljanje rasvjete, kao i za radove na rekonstrukciji poslovne zone od Katedrale do Slatkog ćošeta: rekonstrukcija pješačke površine  sa odvodnjom i  vodovodnom mrežom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti