Za inovativne poslovne ideje od 10.000 do 30.000 eura​

03.03.2020. 10:52 / Izvor: SRNA
Za inovativne poslovne ideje od 10.000 do 30.000 eura​

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje Dražen Bošković naveo je da je riječ o programu kroz koji se dodjeljuju bespovratna sredstva subjektima iz cijele BiH.

U Trebinju je jučer predstavljen peti javni poziv "Challenge to Change projekta" za dodjelu bespovratnih sredstava poslovnim subjektima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, a koji su organizovali Razvojna agencija Republike Srpske i republička Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje Dražen Bošković naveo je da je riječ o programu kroz koji se dodjeljuju bespovratna sredstva subjektima iz cijele BiH. 

"Dodjeljuje se od 10.000 do 30.000 eura, u zavisnosti od toga koliko dugo poslovni subjekti posluju", objasnio je Bošković.

On je dodao da je ovo 50 odsto sredstva od ukupne investicije onoga ko aplicira.

"Kroz predhodna četiri javna poziva bio je znatan broj poslovnih subjekata iz istočne Hercegovine koji su aplicirali, a prema informacijama, šest poslovnih subjekata je za sada ostvarilo pravo da koristi sredstva iz ovog programa", kaže Bošković.

On je istakao da je današnji javni poziv bio izuzetna prilika da se dobiju potrebne informacije o tome kako aplicirati.

Član tima Razvojne agencije Republike Srpske Marko Kakuća kaže da je ovaj program pokrenut 2016. godine, a finansiraju ga Ambasada Švedske u BiH i Švedska agencija za međunarodni razvoj - SIDA.

On podsjeća da je u prethodna četiri poziva dodijeljeno 110 grantova čija je ukupna vrijednost 2,5 miliona eura.

"Od navedenog dijela ukupno je 39 projekata finansirano iz Republike Srpske sa oko 900.000 eura", kaže Kakuća. 

On je rekao da je ovo prvi projekat u BiH gdje ne postoji limit, odnosno teritorijalna ograničenost i ne postoji sektorska ograničenost.

"Naveći broj projekata odobren je u proizvodnom sektoru, informacionim tehnologijama i poljoprivredi", ističe Kakuća.

Milan Govedarica, koji je pokrenuo firmu za čišćenje i održavanje objekata, rekao je da u ovom pozivu vidi dobru priliku.

"Očekujem finansijsku ili logističku pomoć od ovoga projekta koja je meni više nego potrebna. Trenutno radimo brat i ja, ako nastavimo ovim tempom do kraja godine, planiramo da zaposlimo jedno ili dvoje", kaže Govedarica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti