Za izgradnju Bloka 7 izabrana najskuplja ponuda

13.08.2019. 09:49 / Izvor: zurnal.info
Za izgradnju Bloka 7 izabrana najskuplja ponuda

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine 20. juna prošle godine, među sedam ponuđača, za pripremne radove odabrala je najpovoljnijeg, konzorcijum na čelu sa Jatom.

Građanima BiH, koji će vraćati milionske rate kredita, nije objašnjeno zašto je javno preduzeće pristalo na ovakvu odluku Kancelarije, iako prijete novi sudski sporovi. Takođe, ostalo je nejasno zašto Kancelarija, s obzirom na neregularnosti u ponudama vrijednim milione KM, nije poništila tender.

“U Elektroprivredi Bosne i Hercegovine vjeruju da će početkom jeseni početi pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla”, javili su krajem jula ovdašnji mediji.

U izvještaju o kapitalnom projektu naveli su i da će za ovaj dio posla biti zadužen konzorcijum “ITC Zenica”, “Integral inženjering” Slobodana Stankovića i “Prijedorputevi” Dragana Čorokala. Sve to za 21.059.998 KM sa uračunatim PDV-om, što je za čak pet miliona KM skuplje od prvorangirane ponude.

Dogovor je pao 23. jula i to pod kumovskom palicom Kancelarije za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine. Nakon više od godine vijećanja, odlučeno je da je ranije odabrana ponuda konzorcijuma “Jata Group” Srebrenik, “Roading” Gračanica, “Rial-Šped” Doboj Istok, “Putovi” Grude, “Gradnja 1” Tešanj i “Regeneracija” Velika Kladuša sada neprihvatljiva. Ove firme građevinske usluge za pripremne radove nudile su za 16.029.672 KM.

Međutim, jesenje planove, bar zasad, poremetile su upravo odbačene firme, jer su 1. avgusta poslale novu žalbu na adresu KRŽ BiH.

NEKADA DAVNO…

“Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” 20. juna prošle godine, među sedam ponuđača, za pripremne radove odabrala je najpovoljnijeg, konzorcijum na čelu sa “Jatom”.

“ITC Zenica”, “Integral” i “Prijedorputevi” završili na šestom mjestu.

Nisu dangubili, već su Kancelariji, u kojoj se, tvrde izvori Žurnala, vode izuzetno jakim ličnim i političkim interesima, napisali poduži spisak manjkavosti prvorangirane ponude. O cijeni se nije vodilo računa, ali jeste o katalogu napisanom na engleskom jeziku a, kako saznajemo, neprevedenom i neovjerenom kod sudskog tumača.

U pobrojanim primjedbama navedeno je i da “Jatina” grupa nije naznačila nosioca posla, kao ni adresu te da nije bilo datuma o izjavi o ispunjenosti uslova, da se u ponudi pojavio višak strana, kao i da diplome stručnjaka nije ovjerio nadzorni organ. Nije bilo, tvrde šestorangirani, ni sertifikata ponuđenih materijala.

Kancelarija je utvrdila da konzorcijumi drugih firmi nisu produžili validnost ponuda pa joj je bilo lako da u igri ostavi samo dva igrača. Odbacuje firme iz “Jatinog” jata, a “Elektroprivredi” naređuje da prihvati “ITC Zenicu” koja je oko sebe okupila Stankovića, inače kuma Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, i podobnog prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala.

“Elektroprivreda”, bar javno, pokušava da se ogradi od nove odluke:

"KRŽ je svojim dosadašnjim rješenjima, koje je donosio po žalbama navedene grupe ponuđača, svaki put usvajao žalbene navode žalitelja te poništavao odluke ovog ugovornog organa o poništenju predmetnog postupka javne nabavke i predmet vraćao na ponovni postupak. Ugovorni organ je doveden u situaciju da, bez obzira na neslaganje sa stavovima KRŽ i pokrenuta dva upravna spora pred Sudom BiH koji su u toku (pokrenuti od strane prvobitno izabranog ponuđača i od ovog ugovornog organa), u obavezi izvršiti konačno rješenje KRŽ."

OD TAČKE I ZAREZA DO FIKTIVNE POTVRDE

Ni “Jata” sada ne želi da popusti pa odmah ulaže žalbu sa 28 primjedbi na ponudu “ITC Zenica”. U pet miliona skupljoj ponudi strane u dokumentaciji nisu bile potpisane, finansijski izvještaji su prilagani onako kako je ponuđaču odgovaralo, a CV stručnog osoblja potpisivale su firme… Postoji i sumnja da je potvrda o dobro izvršenim poslovima, koju je “Integral” za 2015. godinu izdao “Prijedorputevima”, tek fiktivna.

"Manjkavosti koje su nama našli bile su tipa tačke i zareza tamo gdje im nije mjesto. To je komisija ‘Elektroprivrede’ konstatovala da nije bitno za odluku. Daleko veće nedostatke imao je konzorcijum na čelu sa ‘ITC Zenica’. Ali, ‘Elektroprivreda’ je primorana da prihvati odluku KRŽ. Međutim, naša žalba odlaže početak radova. Sačekaćemo. Ako nas odbace, može uslijediti novi sudski proces”, kazao je za Žurnal Hamzalija Ibrić, direktor “Jate”.

Na pitanje kako je moguće da nečija ponuda bude za čak pet miliona KM skuplja ili isto toliko jeftinija, kaže:

 

 

I u “ITC Zenica” imaju odgovor i optužuju:

"Ugovorni organ je postavio konkretne zahtjeve za kvalitet ponuđenih materijala i opreme, uz jasno postavljene tehničke zahtjeve. ‘Jata Group’, ‘Roading’, ‘Rial-Šped’, ,Putovi’, ‘Gradnja 1’ i ,Regeneracija’ su, suprotno Zakonu o javnima nabavkama BiH i zahtjevima iz tenderske dokumentacije, u svojoj ponudi dostavili alternativne ponude materijala i opreme, čije cijene su znatno niže na tržištu u odnosu na materijale i opremu koji su zahtijevani tenderom zbog čega je i nastala značajna razlika u ponuđenim cijenama. Posljednjom odlukom ‘Elektroprivrede’ od 23.07.2019. godine naprijed navedeni navodi su potvrđeni", tvrdi to za Žurnal Suvad Isaković, direktor zeničkog “ITC”.

O novoj žalbi i primjedbama “Jate” nije želio da govori “dok se ne okonča upravni spor”.

POLITIČKI MILIONSKI INTERES

Istina, nova žalba odgađa najavljeni početak radova, ali Igor Vukajlović iz udruženja građana “Tender” kaže da, sudeći po trenutnoj borbi za interese u Kancelariji za žalbe, za očekivati je da vrlo brzo bude i odbačena kao neosnovana.

Kako je u pitanju jedna od najvećih investicija u energetskom sektoru, za koju je obezbijeđen kineski kredit u iznosu od 613 miliona evra, očito je da je pristisaka bilo.

 

 

Na pitanja Žurnala glavni akteri, “Elektroprivreda BiH” i Kancelarija za žalbe BiH, nisu željeli da odgovore. Građanima BiH, koji će vraćati milionske rate kredita, nije objašnjeno zašto je javno preduzeće pristalo na ovakvu odluku Kancelarije, iako prijete novi sudski sporovi. Takođe, ostalo je nejasno zašto Kancelarija, s obzirom na neregularnosti u ponudama vrijednim milione KM, nije poništila tender.

Gradnja Bloka 7 TE Tuzla i dalje visi u zraku, jer bi radove mogla da zaustavi Energetska zajednica. U Sekretarijatu EZ-a, prenijeli su mediji, ističu da bi garanciju Vlade FBiH trebalo preispitati jer je riječ o nedozvoljenoj državnoj pomoći. U EP BiH tvrde suprotno i čekaju septembar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti