Za izradu plana izgradnje šumskih kamionskih puteva 335.780 KM

05.09.2017. 14:07 / Izvor: Akta.ba
Za izradu plana izgradnje šumskih kamionskih puteva 335.780 KM

Svrha izrade dokumenta je da pomogne u identifikaciji najhitnijih projekata izgradnje i saniranja šumskih puteva s ciljem  ekonomskih i ekoloških poboljšanja.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je potpisan ugovor za izradu master plana izgradnje šumskih kamionskih puteva u Republici Srpskoj, vrijedan 335.780 KM.

"Svrha izrade dokumenta je da pomogne u identifikaciji najhitnijih projekata izgradnje i saniranja šumskih puteva s ciljem  ekonomskih i ekoloških poboljšanja", navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

U saopštenju se precizira da  će poboljšanja biti ostvarena  izradom  modela strateškog plana šumskih puteva i usvajanjem smjernica za njihovo  saniranje   na bazi najbolje prakse radi  smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu.

Iz Ministarstva ističu da nedovoljna otvorenost šumskih područja otežava pristup šumama i povećava troškove eksploatacije.

"Iz tog razloga je iniciran program razvoja mreže šumskih puteva, kojim bi se omogućila optimalna otvorenost šumskih područja, te samoodrživa eksploatacija šumskih resursa", pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

Ugovor je potpisan sa domaćim Konzorcijumom, kojeg čine preduzeće "Šuma plan" iz Banjaluke i Istraživačko-razvojni i projektni centar Javnog preduzeća "Šume Srpske", koji je ocijenjen kao najpovoljniji, nakon sprovedenog postupka nabavke prema procedurama Svjetske banke, ističu iz resornog ministarstva.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta Održivo gazdovanje šumama i krajolicima, koji je finansiran grant sredstvima GEF-a, a primjenjuje se posredstvom Svjetske banke i Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali direktor Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi Stefan Mitrović, pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić i direktor "Šumaplana" Duško Topić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti