Za izvoz robe u EU potrebno sprovesti "milion procedura"

16.10.2018. 08:10 / Izvor: SRNA
Za izvoz robe u EU potrebno sprovesti 'milion procedura'

Tehnički direktor banjalučke fabrike obuće "Bema" Marinko Umičević rekao je da je za izvoz robe iz BiH na tržište EU neophodno sprovesti "milion procedura".

 

Tehnički direktor banjalučke fabrike obuće "Bema" Marinko Umičević rekao je da je za izvoz robe iz BiH na tržište EU neophodno sprovesti "milion procedura", dok s druge strane, luksuzna roba sa Zapada dolazi u BiH bez carina i naglasio da taj problem treba što prije riješiti.

Umičević je naveo da je BiH došla u takvu situaciju jer Hrvatska ni poslije ulaska u EU nije napustila Sporazum o slobodnoj trgovini zemalja Centralne Evrope /CEFTA/ i da je u regionalnu zonu slobodne trgovine uvukla i cijelu EU.

"Zahvaljujući našim domaćim izdajnicima, Hrvatska ne samo da je ostala u CEFTA, nego je i cijela EU u nju ušla. Tako smo došli u situaciju da sva luksuzna roba koja dolazi sa Zapada nema carina. Cijela BiH je `na izvolite`, a da bismo mi nešto izvezli, moramo proći `milion procedura`", istakao je Umičević.

On je naveo da se Hrvatska žalila EU da njeni građani masovno kupuju cigarete i gorivo u BiH, zbog čega je Brisel automatski reagovao.

"Cijene cigareta i goriva u BiH i Hrvatskoj su sada izjednačene, te građani Hrvatske više nemaju računa da ovdje kupuju, a novac ostaje u EU", naglasio je Umićević.

On je istakao da je zbog toga i želio da bude kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH na opštim izborima, jer smatra da su potrebni ljudi iz privrede koji znaju da prepoznaju problem i da ga riješe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti