Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za izvoz robe u EU potrebno sprovesti "milion procedura"

16.10.2018. 08:10 / Izvor: SRNA

 

Tehnički direktor banjalučke fabrike obuće "Bema" Marinko Umičević rekao je da je za izvoz robe iz BiH na tržište EU neophodno sprovesti "milion procedura", dok s druge strane, luksuzna roba sa Zapada dolazi u BiH bez carina i naglasio da taj problem treba što prije riješiti.

Umičević je naveo da je BiH došla u takvu situaciju jer Hrvatska ni poslije ulaska u EU nije napustila Sporazum o slobodnoj trgovini zemalja Centralne Evrope /CEFTA/ i da je u regionalnu zonu slobodne trgovine uvukla i cijelu EU.

"Zahvaljujući našim domaćim izdajnicima, Hrvatska ne samo da je ostala u CEFTA, nego je i cijela EU u nju ušla. Tako smo došli u situaciju da sva luksuzna roba koja dolazi sa Zapada nema carina. Cijela BiH je `na izvolite`, a da bismo mi nešto izvezli, moramo proći `milion procedura`", istakao je Umičević.

On je naveo da se Hrvatska žalila EU da njeni građani masovno kupuju cigarete i gorivo u BiH, zbog čega je Brisel automatski reagovao.

"Cijene cigareta i goriva u BiH i Hrvatskoj su sada izjednačene, te građani Hrvatske više nemaju računa da ovdje kupuju, a novac ostaje u EU", naglasio je Umićević.

On je istakao da je zbog toga i želio da bude kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH na opštim izborima, jer smatra da su potrebni ljudi iz privrede koji znaju da prepoznaju problem i da ga riješe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti