Za jak i stabilan javni sektor potrebne su temeljite promjene

07.12.2018. 15:39 / Izvor: Akta.ba
Za jak i stabilan javni sektor potrebne su temeljite promjene

Senad Salkić, izvršni direktor Elektroprivrede BiH kazao je da svi oni problem koji se dešavaju u obrazovanju direktno se odražavaju na rad realnog sektora.

U okviru drugog dana XVIII Međunarodnog ekonomskog foruma u organizaciji konsultantske kuće Revicon d.o.o. Sarajevo, održan je panel na temu Reformom javnog sektora do efikasnije države.

Panelisti su došli do zaključka da javni sektor može i mora biti jak ali da se moraju napraviti temeljite promjene krenuvši od obrazovnog sistema u tim promjenama moraju da učestvuju svi sektori i segmenti društva.

Dina Duraković, advokat i panelista kazala je da u okviru obrazovnih institucija, bilo da su one pravne ili druge, mora postojati uređen sistem koji će raditi po jednom program, jer jedno drugo povlači u cijelom sistemu.

"Mora postojati jedinstven sistem kako u obrazovanju tako i u radu pravosuđu. Kod nas je tu u samom startu problem jer imamo kantone pa nam je sve razuđeno i razdvojeno. U svim sektorima imamo razuđene sisteme od pravosuđa, školstva pa na dalje ali na nama je da pronalazimo način kako zajednički riješiti iste probleme, jer samo tako sistem će postati jak", kazala je Duraković.

Profesor Damir Marjanović kazao je da se kroz formalno i neformalno obrazovanje mora djelovati na sve segmente društva, jer niti oni a ni, zaštita životne sredine ili privreda nisu sistemi odvojeni sami za sebe, jer se zapravo radi o sistemu spojenih posuda.

Kazao je primjer da ako se u Sarajevu govori o zagađenju zraka da to nije samo problem ložišta i da se on neće riješiti sistemom par-nepar, već da se krivac treba tražiti u proteklim godinama, ko je dozvolio da se nešto gradi ili zašto se neko ili nešto ne pridržava zakona koji su nam jako dobri ali ih nešto ne koristimo.

Senad Salkić, izvršni direktor Elektroprivrede BiH, kazao je da svi oni problem koji se dešavaju u obrazovanju pa tako i u pravosuđu direktno se odražavaju na rad realnog sektora.

"Sve je manje običnih zanimanja koja su nam potrebna a obrazovanje konstantno na tržište izbacuje kadrove koji nisu potrebni realnom sektoru, isti slučaj je i u javnom. Iz godine u godinu problem su isti i gotovo da se ništa ne poduzima. I pravosudni dio je opterećenje realnom sektoru koji jako dugo obrađuje određene predmete na čemu se gube značajna sredstva. Sve su ovo problemi koji jedne druge povezuju. Svi imaju jednake probleme znaju rješenja ali jednostavno se ona ne donose. Tu ima krivaca u svim sektorima od vlasti do pojedinaca", kazao je Salkić.

Salkić je u okviru ovog panela govorio i o Efikasnom upravljanju državnom imovinom ali i otvorenom tržištu električne energije. U okviru ovog izlaganja kazao je da će se u narednom period raditi na dodatnim aktivnostima u okviru plana Vlade FBiH a sve zbog otvorenosti tržišta i sve većeg broja obnovljivih izvora energije. Rasterećenje cijena za privredu će u narednom period biti puno teži zadatak od rasterećenja potrošnje za domaćinstva.

I.M.

 

 

Posted by Akta.ba on Friday, December 7, 2018

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti