Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za korona-podsticaje u Sarajevu se prijavilo više od 6.000 privrednika, isplata u junu

22.05.2021. 08:21 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je 30. aprila javne pozive za implementaciju 21 miliona KM pomoći za sanaciju negativnih posljedica pandemije u oblasti privrede.

Javni pozivi zatvoreni su 15. maja, a na adresu Ministarstva pristiglo je više od 1.000 prijava na Javni poziv za odobravanje finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću u FBiH za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti, te više od 5.000 prijava na Javni poziv za odobravanje finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće u FBiH za mjesece mart i april 2021. godine. 

"Stručni tim za unos i obradu podataka pristiglih prijava dosad je obradio oko 50 % predmeta, te se već u narednih 15 dana očekuju preliminirani rezultati ovih Javnih poziva", istakao je ministar privrede Adnan Delić. 

Ministar Delić se osvrnuo i na pitanje vezano za Javni poziv subvencioniranja tradicionalnih zanata/obrta, kazavši da je žalbeni rok za iste završen danas.

"Napominjemo i da je s današnjim danom završen žalbeni rok na preliminarne liste Javnog poziva za podsticaj tradicionalnih zanata/obrta, te da su zaprimljeni prigovori pristigli putem Protokola Kantona u procesu obrade, čija će obrada i analiza, prema postojećim propisima, trajati 15 dana. Mi ćemo se u Ministarstvu truditi da to bude završeno i prije ovog predviđenog roka. Nakon toga, donosi se Odluka kojom se utvrđuje konačna Lista obrtnika koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva po ovom javnom pozivu, a odmah potom, a najkasnije u prvoj polovini juna, bit će i uplaćena sredstva na račune krajnjih korisnika", kazao je i objasnio ministar Delić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti