Za nagradu Gazela 2012 uslove ispunjava više od 900 firmi

18.04.2013. 13:34 / Izvor: eKapija.ba
Za nagradu Gazela 2012 uslove ispunjava više od 900 firmi

Projekt "Uspješne slike bh. poduzetništva"i dodjele druge BH Biznis nagrade – Gazela 2012, predstavljen je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Projekt "Uspješne slike bh. poduzetništva"i dodjele druge BH Biznis nagrade – Gazela 2012, predstavljen je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Cilj projekta Gazela je izdvajanje, prepoznavanje i umrežavanje perspektivnih brzo rastućih malih i srednjih preduzeća i njihovih menadžera, njihovo predstavljanje tržištu i potencijalnim poslovnim partnerima te stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja u BiH.

"Prva nezavisna BH Biznis nagrada dodjeljuje se malim i srednjim preduzećima koja su ostvarila stopu rasta od najmanje 10 posto  uzastopne tri godine u roku od pet godina, te imaju rastući indeks Davida Bircha o stopi zaposlenosti, a isključivo prema završnim računima", izjavio je predsjednik Upravnog odbora BH Biznis nagrade Zlatko Berbić, i direktor Kameleon M&M Group iz Tuzle.

Berbić je istaknuo da u izboru poduzeća kojima se dodjeljuje nagrada firme ne mogu ni na koji način marketinški utjecati jer se izbor vrši po strogo utvrđenoj metodologiji i bez kotizacija.

Da bi se natjecala za priznanje Gazela, kompanije moraju ostvariti godišnji desetpostotni rast u odnosu na prethodnu godinu, tri godine uzastopno u periodu od pet godina, odnosno u periodu 2007. do 2011. godine. Prednost će imati kompanije u kojima je uz ostale ekonomske pokazatelje ostvaren veći rast zaposlenih. Pri konačnom rangiranju, koje će se izvršiti po regijama za Republiku Srpsku, uzet će se u obzir kriteriji društvene odgovornosti i javne reputacije preduzeća.

Popis kompanija koja ulaze u konkurenciju formira se na temelju godišnjih finansijskih izvještaja pohranjenih u bazi podataka Agencije za finansijske, informatičke i posredničke usluge (AFIP). Konačno rangiranje će se izvršiti na temelju pažljivo dizajnirane i detaljne metodologije koju su razvili vrhunski eksperti u području ekonomije i menadžmenta.

Berbić je naveo da je u Federaciji BiH trenutno registrirano 19.617 malih i srednjih preduzeća, od kojih 711 ispunjava uvjete za izbor za dodjelu nagrade – Gazela 2012, dok u Republici Srpskoj od 18.925 registriranih preduzeća 236 može sudjelovati u izboru za dodjelu nagrade.

Član žirija akademik Boris Tihi, s Ekonomskog fakuleta u Sarajevu, istaknuo je značaj ovog projekta iz razloga što je čak 97 posto registriranih firmi u BiH iz oblasti malih i srednjih poduzeća, dok  svega tri posto ima status velikih preduzeća. Metodološki žiri je prilagodio metodologiju evropske nezavisne nagrade „Gazela“, koja se dodjeljuje u devet evropskih zemalja dugi niz godina, na uslove našeg tržišta.

U sklopu projekta bit će  dodijeljena nagrada Gazela 2012 po jednom preuzeću iz svakog kantona Federacije BiH na prigodnoj svečanosti u Sarajevu 25.aprila, dok će dan kasnije na svečanosti u Banjoj Luci nagrada Gazela 2012 biti dodijeljena po jednom poduzeću iz pet regija Republike Srpske.

Koliko je ozbiljan pristup Kameleon M&M Grupe ovom projektu govori i sastav žirija.

  • Članovi žirija za Federaciju BiH su:
  • Akademik Boris Tihi, profesor emeritus, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu;
  • Avdo Rapa, dipl.iur., Privredna komora FBiH;
  • Doc.dr.sc. Bruno Bojić, Vanjskotrgovinska komora BiH;
  • Mr.sc. Dubravka Bošnjak, Razvojna banka FBiH;
  • Doc.dr. Željko Rička, Ekonomski fakultet Univerzitet Zenica i Revicon d.o.o. Sarajevo;
  • Prof.dr. Bahrija Umihanić, Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli;
  • Petar Ćorluka, Violeta d.o.o.;
  • Senad Džambić, Bingo d.o.o.;
  • Zlatko Berbić, dipl.ing.arh., Kameleon M&M Group;

Članovi žirija za RS:

  • Akademik Boris Tihi, profesor emeritus, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu;
  • Slobodan Marković dipl.ing.arh., Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća;
  • Nataša Tešanović, Alternativna televizija;
  • prof.dr. Zoran Kalinić, Nezavisni univerzitet Banja Luka;
  •  Zoran Vučenović, dipl.ecc., WVP-a za BiH;
  • Zlatko Berbić, dipl.ing.arh., Kameleon M&M Group;

Ovogodišnji partneri u realizaciji projekta za Federaciju Bosne i Hercegovine su Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine,  Privredna / Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine / Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji partneri u realizaciji projekta za Republiku Srpsku su Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i USAID.

Projekat  je podržan od strane BH Telekoma i SBER Banke.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti