Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za neisplaćene plate u RS-u dug veći od milijardu KM

08.07.2014. 15:46 / Izvor: SRNA

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas da se trenutno radnicima Republike Srpske duguje 1.000.250.930 KM na ime zarađenih, a neisplaćenih plata.

Mišićeva je dodala da je u Republici Srpskoj kumulativni dug na ime neuplaćenih poreza i doprinosa 680,8 miliona KM.

Ona je naglasila da se ne može pristupiti donošenju novih zakona, a da nema odgovornosti za neprimjenjivanje postojećih zakona.

"Nema odgovora kako danas radnik u Srpskoj na svom radnom mjestu može obezbijediti da dobije zarađenu platu, da ode u penziju i da se liječi", rekla je Mišićeva na konferenciji za novinare u pauzi okruglog stola pod nazivom "Analiza primjene Zakona o radu Republike Srpske", koji organizuje resorno ministarstvo.

Ona je navela da su predstavnici sindikata na okruglom stolu prvi put pohvalili Inspektorat koji je jasno rekao šta su problemi - neisplaćivanje plata, neuplaćivanje doprinosa, nezakonito otpuštanje i nezakonito ponašanje jednog dijela poslodavaca u Srpskoj koji na taj način ugrožavaju prava radnika i način poslovanja pravednih poslodavaca.

Mišićeva je osudila stav resornog ministarstva koji, kako je navela, ima respektabilan stav prema Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ i Svjetskoj banci.

"Sindikat je protiv bilo kakvog uplitanja u donošenje novog zakona o radu, jer su to finansijske organizacije koje isključivo rade u interesu jačanja pozicije kapitala i pojeftinjenja do krajnje izrživosti radne snage", istakla je Mišićeva.

Ona je podsjetila da je Savez sindikata, snagom argumenata i brojnošću članstva, već četiri godine uspio da zaustavi promjene postojećeg Zakona o radu i da zaustavai "brutalne napade na stečena radnička prava".

Mišićeva je poručila da će, ako bilo ko krene da urušava stečena radnička prava, imati sindikalce na ulici.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Predrag Zgonjanin rekao je da više nema stečenih prava, koja su mogla biti u socijalizmu, ali da je ovo vrijeme kapitalizma i da se tome mora prilagoditi.

On je dodao da se ne može tražiti da stečena prava ostanu u situaciji u kojoj broj nezaposlenih raste i u situaciji kada je neizvjesno da li će se moći isplaćivati plate.

"Ne možemo se isključiti iz MMF-a i EBRD-a kada smo ušli sa ogromnim novcem koji smo pozajmili. To moramo vraćati i tražimo još da se izvučemo iz poplava i ove muke", naveo je Zgonjanin.

On je naglasio da će novi zakon biti donesen, da je potreba za njim velika, da je to sistem racionalizacije koja ima smisla i ostavlja dio novca, kao i veće plate za one koji ostaju zaposleni. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti