Za novu aviokompaniju FBiH daje 2,7 miliona eura

08.04.2018. 18:18 / Izvor: Akta.ba
Za novu aviokompaniju FBiH daje 2,7 miliona eura

Dvije godine nakon gašenja BH airlinesa, BiH razmišlja o osnivanju nove nacionalne aviokompanije.

Dvije godine nakon gašenja BH airlinesa, Bosna i Hercegovina razmišlja o osnivanju nove nacionalne aviokompanije, prenosi  Ex-Yu Aviation News.

"Moramo ponovo uspostaviti novu nacionalnu avio-kompaniju kako bismo poboljšali povezanost i ponudu destinacija koje nudi Sarajevo.  Aerodrom Sarajevo ima oko milion putnika godišnje, a u zemlji  postoje i drugi aerodromi koji će imati koristi od povećanja putničkog i teretnog saobraćaja koje bi generisao domaći prevoznik", kazao je Denis Zvizdić Predsjedavajući Vijeća ministara.

Istakao je kako bi od posebnog značaja bilo povećati saobraćaj u Sarajevu, te da nam je zbog toga potrebna aviokompanija koja bi bila partner sa nosiocem svjetske klase, poput Turskish Airlinesa.

Tokom prošlosedmične posjete Bosni i Hercegovini turski premijer Binali Yildirim razgovarao je sa Zvizdićem. Turkish Airlines je kompanija koja je ranije posjedovala 49% udjela u bivšem nacionalnom prevozniku BH Airlines, te su istakli otvorenost za istraživanje novih modela komercijalne saradnje sa bosanskom vladom oko osnivanja nove nacionalne aviokompanije.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, predložio je da se uspostavi nasljednik BH Airlinesa, pri čemu će vlada uložiti 2,7 miliona eura u novu kompaniju, koja će u početku djelovati sa jednim zakupljenim avionom.

Sam BH Airlines je osnovan na temelju kompanije Air Bosna, koja je pokrenuta 1994. godine, ali je prestala sa radom 2003. godine zbog povećanja duga. Dvije godine kasnije, osnovan je BH Airlines koji je prekinuo letove 2015., a proces likvidacije nedavno je okončan.

U međuvremenu, privatna kompanija FlyBosnia i dalje čeka regulatorno odobrenje da započne svoje planirane usluge iz Sarajeva, prije svega na Bliski Istok, a kasnije planira proširiti letove i širom Europe. Jedina aviokompanija u Bosni i Hercegovini koja trenutno posjeduje certifikat za letenje  je kompanija za teretni prevoz, Icar Air iz Tuzle.

Napominjemo da je Turkish Airlines trenutno u procesu osnivanja novog nacionalnog prevoznika u Albaniji sa albanskom vladom. Prošle nedjelje, albanski premijer Edi Rama rekao je da je projekat bio u "završnoj fazi".

Prema riječima Rame, Air Albania će letjeti od Tirane do Skoplja, Prištine, Podgorice, Sarajeva i Zagreba, kao i zapadne Europe.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti