Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za novu sjetvu potrebno 35 miliona KM

09.06.2014. 10:23 / Izvor: SRNA

U katastrofalnim poplavama u Republici Srpskoj uništena je polovina najplodnijih oranica Semberije, a za novu sjetvu biće potrebno 35 miliona KM, navodi se u preliminarnom izvještaju o poplavama koji će naredne sedmice razmatrati gradski odbornici.

Za improvizovanu sjetvu kulturama koje imaju ciklus brzog zrenja, a stručnjaci uglavnom predlažu sjetvu kukuruza i krmnog bilja, orijentaciono je potrebno 60.000 vreća sjemenskog kukuruza, 30.000 tona mineralnog đubriva, 60. 000 litara pesticida i tri miliona litara goriva.

Poplava velikih razmjera od 14. do 28. maja potopila je polovinu semberskih oranica, direktno je poplavljeno 26,5 hiljada hektara obradivog zemljišta, a još četiri hiljade hektara oranica poplavljeno je podzemnim vodama.

Šteta na stočnom fondu još se procjenjuje, ali se na osnovu količine od 100 tona prikupljenih leševa životinja u izvještaju zaključuje da nije riječ o šteti velikih razmjera.

Poplavni talas zahvatio je dvije trećine Semberije sa više od 6.000 kuća pod vodom, a stepen oštećenja građevinskih objekata tek se utvrđuje.

U zaključku izvještaja navodi se da je potrebno izgraditi 30 porušenih kuća i obezbijediti najmanje 20 miliona KM za renoviranje objekata i nabavku neophodnog namještaja i pokućstva za poplavljna domaćinstva.

Poplavljeno je oko 30 odsto privrednih subjekata, kao i sedam gradskih škola, jedini javni vrtić, Centar za kulturu i Narodna biblioteka.

Prema podacima Civilne zaštite, u prihvatnim centrima boravilo je oko 1.200 stanovnika koji su evakuisani iz poplavljenih naselja, a stotine njih još nemaju mogućnosti za povratak kućama. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti