Za očuvanje starih zanata 250.000 KM, a u pripremi je i program pomoći maloj privredi

17.02.2021. 12:17 / Izvor: Akta.ba
Za očuvanje starih zanata 250.000 KM, a u pripremi je i program pomoći maloj privredi

Planirana je i pozicija grant sredstva podrške u svrhu saniranja negativnih posljedica korona virusa u iznosu od 21.000.000 KM.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo najavilo je da će u petak biti raspisan Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata - obrta. 

Sredstva će ove godine biti uvećana za čak 100.000 KM, a u odnosu na prošlu godinu. 

"Dakle, 250.000 KM namijenjeno je u ove svrhe. Ovaj javni poziv bit će raspisan na osnovu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima i Uredbe o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata – obrta.Njegov predmet bit će prikupljanje zahtjeva zanatlija - obrtnika, koji obavljaju djelatnosti tradicionalnih i starih zanata - obrta, za ostvarivanje novčanih podsticaja iz sredstava Budžeta Kantona Sarajevo - Ministarstva privrede KS.  Pravo učešća po osnovu ovog Javnog poziva imaju obrtnici čije je sjedište obrta i prebivalište u Kantonu Sarajevo, a koji ispunjavaju uslove i kriterije propisane spomenutom Uredbom. Bit će tačno naznačeni kriteriji kao i dokumentacija koja trfeba biti priložena za ovu subvenciju", kazao nam je Adnan Delić, ministar privrede. 

Govoreći o eventualnoj pomoći za ostale, odnosno za malu privredu, s obzirom da je Javni poziv namijenjen njima poništen, ministar Delić ističe da je u fazi pripreme program pomoći malim privrednicima. 

"Krajem marta ćemo završiti program pomoći maloj privredi koji ćemo uputiti ka Vladi KS i čim se završi ova procedura bit će i zvanično raspisan Javni poziv", otkrio nam je ministar Delić. 

Obzirom na negativne posljedice u privredi koje su izazvane pandemijom koronavirusa, kao podrška privredi u saniranju posljedica izazvane pandemijom planirana je pozicija grant sredstva podrške u svrhu saniranja negativnih posljedica korona virusa u iznosu od 21.000.000 KM.

Četiri najvažnije stavke u budžetu koje podrazumijevanju poticajnu pomoć privredi u određenim iznosima su:

  • poticaji poljoprivrednoj proizvodnji od 6.100.000 KM
  • poticaji razvoju male privrede od 7. 000.000 KM
  • fond podrške privredi zbog posljedica izazvanih korona pandemijom od 21.000.000 KM
  • infrastrukturalno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim i industrijskim zonama od 6.000.000 KM.

Sredstva će u prvom redu biti namijenjena realnom sektoru, spašavanju radnih mjesta, privrednih subjekata i pokretanju ekonomije.

"Ohrabren sam činjenicom da smo uspjeli reorganizirati prioritete i napraviti nacrt budžeta čije stavke omogućavaju afirmativno djelovanje prvenstveno u suzbijanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije bez uskraćivanja fokusa na razvojnim projektima i osnaživanju privrednih prilika u KS", kazao je Delić.

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti