Za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u budžetu osigurano 90.000.000 KM

20.10.2020. 15:01 / Izvor: Akta.ba
Za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u budžetu osigurano 90.000.000 KM

Objavljena Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava poslovnu zajednicu da je objavljena Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19, za čiju je provedbu u federalnom budžetu osigurano 90.000.000 KM.

Ovom uredbom uređuju se uslovi za ostvarivanje finansijske pomoći ugroženim sektorima privrede Federacije Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19, način osiguranja finansijskih sredstava za dodjelu finansijske pomoći, namjena i postupak dodjele finansijske pomoći, kriteriji za dodjelu, korisnici finansijske pomoći kao i nadzor i način izvještavanja.

Ukupna finansijska sredstva za provođenje ove uredbe osigurana su u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu u iznosu od 90.000.000 KM i raspoređena na razdjele resornih ministarstava iz ove uredbe na način:

a) Federalno ministarstvo okoliša i turizma u iznosu od 30.000.000 KM za dodjelu finansijske pomoći turističko - ugostiteljskom sektoru;

b) Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u iznosu od 20.000.000 KM za dodjelu finansijske pomoći sektoru prometa i komunikacija;

c) Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 10.000.000 KM za dodjelu finansijske pomoći sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije;

d) Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u iznosu od 30.000.000 KM za dodjelu finansijske pomoći izvoznim privrednim društvima.

Finansijska pomoć korisnicima se dodjeljuje na osnovu općih uslova i specifičnih kriterija za svaki sektor u okviru resornih ministarstava iz člana 4. ove uredbe do 31.12.2020. godine, a isplaćuje najkasnije do 31.01.2021. godine.

Ukupan iznos finansijske pomoći jednom korisniku koji se dodjeljuje po javnom pozivu ne smije prelaziti iznos od 700.000 KM, za korisnike iz sektora industrije, turističkougostiteljskog sektora, sektora poljoprivrede i prehrambene industrije i sektora cestovnog prijevoza putnika.

Ukupan iznos finansijske pomoći koja se može dodijeliti na osnovu stava (1) ovog člana se ne odnosi na aerodrome, željeznički prijevoz putnika i javne poštanske operatere.

Sredstva finansijske pomoći mogu se koristiti isključivo za podršku:

a) održavanja i poboljšanja likvidnosti;

b) održavanja konkurentnosti izvozno orijentiranih grana industrije

c) provođenja započetih infrastrukturnih projekata od strane javnih poštanskih operatera, željeznica, te u svrhu modernizacije aerodroma.

Kompletan tekst Uredbe dostupan je ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti