Za podršku unapređenja izvoza 400.000 dolara grant sredstava

01.12.2017. 10:34 / Izvor: Akta.ba
Za podršku unapređenja izvoza 400.000 dolara grant sredstava

Sredstva koja su dostupna kroz poziv iznose 400,000 USD, a maksimalni grant po projektu je 100,000 USD.

USAID je u sklopu projekta Workforce and Access to Higher Markets (WHAM) raspisao poziv za grant sredstva za podršku izvoznim aktivnostima. Grantovi će dati prioritet poduzećima s visokim rastom, izvozom ili kompanijama koje se spremaju za izvoz, s ciljem proširenja kapaciteta, izlaska na nova tržišta i ostvarivanje veće zaposlenosti.

Sredstva koja su dostupna kroz poziv iznose 400.000 USD, a maksimalni grant po projektu je 100.000 USD. Aplicirati za ova sredstva mogu nevladine organizacije, poslovne udruge i razvojne agencije; obrazovne ustanove, kao što su škole, sveučilišta, centri za obrazovanje odraslih, ustanove za obuku, istraživačke i razvojne organizacije za razvoj proizvoda, sustave upravljanja kvalitetom i certifikate te poslovni inkubatori i tehnološki parkovi.

WHAM je aktivnost koju financira USAID, a kreirana je za stvaranje radnih mjesta u Bosni i Hercegovini kroz trgovinsku integraciju s Europskom unijom (EU) i regionalnim tržištima. WHAM nudi potporu malim i srednjim poduzećima s velikim rastom, izvozom i izvozom iz drvnog, metalnog i tekstilnog sektora.

Grantovi će se dodjeljivati za tri oblasti poboljšanje radne snage, pristup tržištu i poboljšanje kvalitete proizvoda i korištenje novih tehnologija.

Tako će u partnerstvu s javnim i privatnim sektorom,  dodjeljivati grantove koji će se moći koristiti za  troškove zapošljavanja ili prekvalifikacije kvalificirane radne snage.

To može uključivati ​​pomoć odgovarajućim srednjim školama u opremanju kabineta odgovarajućom opremom i sl.“, istaknuto je u pozivu.

Ovi grantovi će pomoći tvrtkama da identificiraju i pristupaju novim kupcima i tržištima. To može uključivati ​​potporu inicijativama privatnih i javnih poduzeća da pomogne tvrtkama da sudjeluju na velikim regionalnim i međunarodnim sajmovima.

Što se tiče grantova za pristup tržištu oni će pomoći kompanijama da identificiraju i pristupenovim potrošačima i tržištima. Projekti mogu uključivati podršku inicijativama javno privatnog partnerstva koje će pomoći kompanijama da sudjeluju na glavnim regionalnim i međunarodnim sajmovima.

Što se tiče grantova za poboljšanje kvalitete proizvoda i korištenje novih tehnologija oni će podržavati kompanije u uvođenju sustava upravljanja kvalitetom, nadogradnje tehnologije i dobivanje certifikata koji zahtijevaju ciljna tržišta.

Do kraja 2020. godine WHAM ima za cilj povećati izvoz u tim tvrtkama za 30 posto i kreirati više od 1.500 novih mjesta na puno radno vrijeme, a mnogi od njih će biti za mlade ljude i žene.

Poziv za grantove je otvoren od 23. 11. 2017., a traje do 22.11.2018.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti