Za poljoprivredu čeka spremno 55 mil KM

08.01.2009. 12:48 / Izvor: Dnevni Avaz
Za poljoprivredu čeka spremno 55 mil KM

Razvojna banka Federacije BiH (RBFBiH) za plasman novih kredita na raspolaganju u ovom trenutku ima 55 miliona KM, prenosi "Dnevni avaz".

Predsjednik Uprave ove banke Ramiz Džaferović u razgvoru za "Avaz" ističe da su tokom prošle godine u podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje (opremu, investicione poljoprivredne objekte, formiranje stočnog fonda, višegodišnje nasade, prerađivačke kapacitete u mliječnoj industriji) plasirali 68.184.528 KM.

"Širom FBiH kreditiramo razvoj poljoprivrede sektora kroz povoljne kreditne linije koje uključuju i podsticajna sredstva resornog ministarstva, te vrlo niske kamate.

Kamatna stopa za kredite koji sadrže i podsticajna sredstva iznosi dva, a bez tih sredstava je tri ili četiri posto.

Procent povrata kredita je 98 posto i na to smo izuzetno ponosni", ističe Džaferović, te dodaje da se svi krediti namijenjeni razvoju poljoprivrede odobravaju na period od deset godina. Naglašava da Razvojna banka ima interesa da ulaže u poljoprivredu, te da su za to propisane sasvim jasne procedure koje se moraju poštivati.

"Tokom prošle godine odobrena je realizacija više od 68 miliona KM za investicije, nabavku opreme i formiranje stočnog fonda", kaže Džaferović.

On ističe da je tokom 2008. godine, zajedno s predstavnicima Privredne komore FBiH, obišao sve kantone i prezentirao program kreditiranja poljoprivredne proizvodnje.

"Samo za poljoprivredu i prerađivačku prehrambenu industriju, tokom prošle godine, plasirali smo više od 68 miliona KM investicija, te ulaganja u opremu, obrtna sredstva i zapošljavanje. Naprimjer, u mlinarstvo smo 2008. investirali 24 miliona KM kredita", kaže Džaferović.

Navodi i da je trenutni saldo plasiranih kredita RBFBiH 179 miliona KM.

Džaferović nije želio govoriti o imenima firmi koje su dobile kredite od ove banke. Naglšava da je tako nešto zabranjeno zakonom. Ipak, saznaju, da je jedan od vodećih korisnika kredita Razvojne banke FBiH, po osnovu poljoprivrede sarajevska firma "Klas".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti