Za privrednike u RS neprihvatljivo povećanje cijene struje

26.12.2018. 09:33 / Izvor: Akta.ba
Za privrednike u RS neprihvatljivo povećanje cijene struje

Privredna komora Republike Srpske suočena je sa velikim brojem reakcija privrednika na informaciju o prijedlogu poskupljenja električne energije .

Privredna komora Republike Srpske uputila je premijeru Republike Srpske, Radovanu Viškoviću, kao i resornim ministarima i generalnom direktoru Elektroprivrede RS inicijativu za održavanje hitnog sastanka u vezi sa prijedlogom poskupljenja električne energije u Republici Srpskoj, koje je za privrednike apsolutno neprihvatljivo.

Naime, Privredna komora Republike Srpske suočena je sa velikim brojem reakcija privrednika na informaciju o prijedlogu poskupljenja električne energije u Republici Srpskoj, kao i sa zahtjevima za hitnu reakciju prema nadležnima u vezi sa ovim prijedlogom.

"Naglašavamo da je prijedlog poskupljenja u direktnoj suprotnosti sa prvim prioritetnim ciljem Programa ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, koji je definisan kao „Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Republike Srpske sa ciljem povećanja plata“", navode iz komore.

Povećanje cijene električne energije, posebno u predloženim procentima od 11,59% do 16,92% u zavisnosti od kategorije potrošnje (110 kV, 35 kV i 10 kV), nesumnjivo će negativno uticati na konkurentnost naše privrede, jer je upravo dosadašnja cijena električne energije predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača i povoljnije uslove poslovanja.

Mjerom poskupljenja anuliraće se efekti drugih mjera koje predstavljaju određene olakšice za privredu i poslovanje u Republici Srpskoj, a koje su dogovorene i definisane u Programu ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, što će dodatno umanjiti rezultate i pokazatelje blagog oporavka privrede.

Naglašavaju i da se povećanjem cijene električne energije šalje negativna poruka stranim investitorima koji su se, zbog dosadašnje cijene električne energije, opredijelili da svoje poslovanje registruju i obavljaju u Republici Srpskoj, a posebno zabrinjavajući su nepovoljni efekti koje ovo može proizvesti u pogledu sigurnosti i predvidivosti poslovanja.

Činjenica je da je do kraja 2018. godine ostalo još nekoliko dana i da su samim tim privrednici završili svoje planove i projekcije za narednu godinu i duži period i da u toj projekciji nije sadržana stavka koja se odnosi na povećanje troškova električne energije.

"Stoga, nenajavljeno poskupljenje, i to već od 1. januara 2019. godine, može za rezultat imati dalekosežne negativne refleksije na poslovanje i poslovne odluke privrednih subjekata, njihove ugovorne odnose i planove, zbog čega insistiramo na organizovanju hitnog sastanka na kojem bi se sagledale ovde ukratko izložene posljedice i nastojalo pronaći povoljnije rješenje", poručuju privrednici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti