Za projekte gradovima i općinama USK raspoređeno 2,8 miliona KM

23.07.2021. 13:26 / Izvor: Akta.ba
Za projekte gradovima i općinama USK raspoređeno 2,8 miliona KM

Vlada Unsko-sanskog kantona realizirala je odluke o raspodjeli kapitalnih grantova drugim nivoima vlasti za ovu godinu.

Sa današnjom isplatom granta u iznosu od 924.500 KM za projekte u Općini Bužim, Vlada Unsko-sanskog kantona realizirala je odluke o raspodjeli kapitalnih grantova drugim nivoima vlasti za ovu godinu.

"Ukupno, za projekte općinama i gradovima USK, raspoređeno je skoro tri miliona konvertibilnih maraka u ovoj godini, tačnije 2.850.000 KM a podržano je ukupno 127 projekata u lokalnim zajednicama", kazao je premijer USK Mustafa Ružnić na današnjem sastanku sa predsjedavajućim i dopredsjedavajućim Skupštine USK Razim Halkićem i Nisvetom Jusićem i predsjednicima zastupničkih klubova Fatkom Kulenović i Aganom Bunićem.

Premijer Ružnić i ministar finansija u Vladi Unsko-sanskog kantona Vedran Prša ovom su prilikom informisali predstavnike zakonodavne vlasti Kantona o trenutnoj finansijskoj situaciji i presjeku aktivnosti kojima je Ministarstvo finansija postiglo da se sustigne isplata zatečenih dugovanja i isplata budžetskim korisnicima. Također su istakli da se naredna aktivnost odnosi na isplate poticaja pčelarima a posebno se, sa Ministarstvom privrede, radi na programima podrške privredi kroz projekte jačanja konkurentnosti, podršku novoosnovanim poduzećima te tradicionalnim i starim zanatima.

Predstavnici zakonodavne vlasti istakli su da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom kantonalne vlasti u korist gradova i općina Kantona, te da je ovakva sinergija djelovanja vlasti najbolji model za rješavanje problema i realizaciju projekata koji su važni za život građana i budući razvoj Krajine.

Riječi je bilo i odzivu na nedavno objavljeni Javni poziv za imaoce pravosnažnih sudskih odluka za potraživanja prema Unsko-sanskom kanton. S obzirom da je izražen interes velikog broja osoba za vansudsku nagodbu za izmirenje obaveza utvrđenih pravosnažnim sudskim odlukama, na ovom sastanku premijer i ministar finansija USK, najavili su da će se Vlada Kantona obratiti Skupštini Kantona sa zahtjevom za saglasnost za kreditno zaduživanje u iznosu od 17 miliona KM za namjenu isplata dugovanja po pravosnažnim sudskim presudama za sve koji su iskazali interes.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti