Za projekte socijalnog poduzetništva sredstva će biti dostupna i iz IPA-e

19.01.2012. 11:27 / Izvor: eKapija.ba
Za projekte socijalnog poduzetništva sredstva će biti dostupna i iz IPA-e

Suradnja vladinog i nevladinog sektora je ključna kada se govori o rješavanju pitanja teško zaposlivih kategorija stanovništva u BiH, smatraju u Fondaciji za socijalno uključivanje u kojoj se bave upravo ovim aktivnostima.

Jedan od projekata koji se ralizirao upravo zahvaljujući takvom načinu suradnje je projekt "Proizvodnjom maline do novih radnih mjesta". Njega su radili Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Poljotes" iz Teslić u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Općinom Teslić uz pomoć Fondacije. Naime, za implementaciju projekta vrijednog 91.550 KM sa sredstvima su sudjelovale i lokalne vlasti i Fondacija. Od toga 39.150,56 KM općinski i entitetski partneri ovog projekta, te Fondacija sa 52.400 KM.

Kroz ovaj projekt je zaposleno deset osoba i otvorena hladnjača za skladištenje malina, a prema riječima Ranke Ninković-Papić, direktorice Fondacije za socijalno uključivanje u BiH, namjera je da se on nastavi jer su sadnice maline dvogodišnje i njih neće biti prije ljeta.

Ovim projektom se željela smanjiti socijalna isključenost najugroženijih kategorija stanovništva (povratnika, invalida, žena i mladih nezaposlenih osoba) u ruralnim sredinama općine Teslić kroz stvaranje novih radnih mjesta u oblasti proizvodnje malina.

Podsjetimo, više sredstava će za projekte koji imaju cilj smanjenje socijalne isključenosti biti dostupno kada BiH bude dobila kandidatski status u EU. Tada će nam biti dostupna bespovratna sredstva iz IV komponente IPA fondova koja su namijenjena, između ostalog i za uključivanje osoba sa invaliditetom i svim onima koji se nalaze u nepovoljnom položaju u pristupu zapošljavanju.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti