Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za rad u Njemačkoj prijavilo se 30 firmi iz RS

Na konkurs za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj prijavilo se 30 preduzeća iz RS, među kojima je i sedam firmi koje do sada nisu konkurisale za posao u ovoj zemlji.

30.08.2014. 10:12 / Izvor: Glas Srpske

Na konkurs za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj prijavilo se 30 preduzeća iz RS, među kojima je i sedam firmi koje do sada nisu konkurisale za posao u ovoj zemlji.

S obzirom na to da su prijave stizale poštom, moguće je da konačan broj preduzeća koja su konkurisala bude i veći. Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević istakao je da će Komisija za dodjelu detašmana danas otvarati prijave kako bi provjerila da li su firme dostavile kompletne ponude. On je istakao da je zbog nedostatka posla na domaćem tržištu za građevince iz RS veoma značajan izlazak na tržište Njemačke.

"S obzirom na to da je građevinarstvo kod nas duže vrijeme u krizi, tržište kakvo je njemačko predstavlja dobru poslovnu priliku. Veoma značajno je i to što veliki broj naših radnika tamo dobije posao", istakao je Blagojević i dodao da je u prošloj detašmanskoj godini vrijednost realizovanih poslova naših građevinaca u Njemačkoj premašila 25 miliona eura.

Konkurs za dodjelu detašmana bio je otvoren do 25. avgusta.  Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH, u saradnji sa entitetskim komorama, raspisala je 7. avgusta konkurs za dodjelu 1.917 detašmana za rad u Njemačkoj u 2014/2015. godini.

Od ukupnog broja detašmana, 760 dozvola se odnosi na oblast građevinarstva, 440 za djelatnost izolaterstva, te 717 dozvola za ostale djelatnosti, odnosno za montažerstvo, rudarstvo i druge djelatnosti u skladu sa Međudržavnim sporazumom. Srpskoj će biti dodijeljeno 529 dozvola, FBiH 976, dok je 412 dozvola namijenjeno za raspodjelu u STK-u. Od tih 412 dozvola koje će dodjeljivati STK, dvije trećine dobiće preduzeća iz FBiH, a jednu trećinu preduzeća iz RS, sa većinskim vlasništvom kapitala pravnih i fizičkih lica iz Slovenije.

Detašmani

Vladimir Blagojević je istakao da je u ovoj detašmanskoj godini, koja još traje, detašmane dobilo 30 preduzeća koja su raspodijelila kontingent od 666 detašmana.

"Od tih preduzeća, detašmane je aktivno koristilo njih 25", naglasio je Blagojević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti