Za razvoj ruralnih preduzeća i poljoprivrede sedam miliona eura

15.04.2021. 15:16 / Izvor: Akta.ba
Za razvoj ruralnih preduzeća i poljoprivrede sedam miliona eura

Vlada FBiH je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), u iznosu do 7.062.200 eura.

Vlada FBiH je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), u iznosu do 7.062.200 eura, od ukupno odobrenih 11.787.000 eura za BiH.

Sredstva su namijenjena za finansiranje Projekta razvoja ruralnih preduzeća i poljoprivrede, čiji je cilj dizajniran kao dugoročna intervencija, koncentrirana na podsektore voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova, pčelarstva i proizvodnje meda, te u mljekarskom sektoru, u kojima postoje najbolje prilike da se utiče na smanjenje ruralnog siromaštva i povećanje ekonomskog rasta.

Rok otplate kredita je 18 godina, uz trogodišnji grace period i bez kamate. U periodu provedbe ovog projekta je u budžetu FBiH potrebno osigurati dodatna sredstva od 2.530.000 eura.

Ocijenjeno je da su za Federaciju BiH prihvatljivi Sporazum o finansiranju projekta između BiH i IFAD-a, te Nacrt supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, za čije je potpisivanje ovlaštena federalna ministrica finansija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti