Za razvojne projekte Grad Banja Luka će izdvojiti 30 miliona KM

31.05.2018. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Za razvojne projekte Grad Banja Luka će izdvojiti 30 miliona KM

Skupština grada je na 23. sjednici, usvojila rebalans gradskog budžeta u iznosu od 146.216.000 KM.

Skupština grada je na 23. sjednici, usvojila rebalans gradskog budžeta u iznosu od 146.216.000 KM, koji je za 12,1 milion veći u odnosu na ranije planirani budžet za 2018. godinu. Gradski parlament je na današnjem zasjedanju ucvojio još jedan veoma značajan dokument, a to je plan kapitalnih investicija za period od 2018. do 2020. godine, koji podrazumijeva više od 90 projekata koji bi trebalo da budu realizovani u gradu.

Komentarišući odluku o rebalansu, gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je u ovogodišnjem budžetu oko 30 miliona namijenjeno za realizaciju kapitalnih projekata u gradu.

"Niz kapitalnih projekata je koji čekaju realizaciju – vodovoda, saobraćajnica, sportskih dvorana, društvenih domova, pomoći školama. Od emisije obveznica novac će biti utrošen za pet kapitalnih projekata na cijelom području grada", rekao je Radojičić.

On se osvrnuo i na kašnjenja koja postoje od strane pojedinih izvođača radova.

"Kao posljedica odlaska ljudi sa ovih prostora vidi se nedostatak radne snage i da sve više problema imaju naši izvođači radova, jer jednostavno nemaju dovoljno radnika da pokriju sve poslove i tu imamo sistematski problem nedostatka kvalifikovane radne snage", naveo je gradonačelnik.

Radojičić je dodao da na dnevnom redu ovog skupštinskog zasjedanja ima mnogo značajnih tačaka dnevnog reda koje tretiraju različite teme od značaja za naše građane.

"Imamo odluku o stipendijama koje će pod istim uslovima biti obezbijeđene za đake i studente. Odluka o pozivu za zapošljavanje ili samozapošljavanje podrazumijeva projekte koji idu po nekoliko linija. Ono što je novo jeste to da 100.000 KM izdvajamo za opremanje srednjih stručnih škola koje će se moći prijaviti na javni poziv. Tu su i dva važna regulaciona plana – RP Centar aleja i RP saobraćajnog čvorišta na Laušu", kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, rekao je da kompletan suficit u prošlogodišnjem budžetu iznosi oko devet miliona maraka, od čega je 4,9 miliona namijenjeno za projekte.

"Proširen budžetski okvir u ovoj godini će dovesti do toga da Banja Luka postane veliko gradilište. To je bitno za grad i možda i imamo određenu nervozu građana zbog gužvi, ali sve ovo što budemo završili u ovom periodu ostaje svima nama trajno. Posebno me raduje početak izgradnje Zelenog mosta, koji nam je predstavljao veliki problem. Pravimo moderan most, koji će povezivati dvije najbitnije saobraćajnice, odnosno dva tranzitna puta. Ulazimo i u izgradnju novih vrtića, ali i velikog broja vodovodnih sistema", naglasio je Talić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti