Za rješavanje problema povratnika i raseljenih u RS 7,4 miliona KM

15.03.2018. 11:48 / Izvor: Fena
Za rješavanje problema povratnika i raseljenih u RS 7,4 miliona KM

Jedan od najznačajnijih efekata ovog programa jeste što je obezbijeđen alternativni smještaj za 2780 porodica.

Vlada Republike Srpske (RS) je prošle godine za realizaciju Programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica izdvojila sredstva u iznosu od 7.484.787,95 KM.

U pitanju su namjenska sredstva za direktnu pomoć povratnicima, izbjeglim i raseljenim, te za isplatu ličnih primanja, materijalnih troškova i nabavku opreme, saopćeno je danas nakon sjednice entitetske vlade.

"Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica je u 2017. godini realizovalo sredstva u iznosu od 3.632.70,76 KM za rješavanje problema povratnika, izbjeglica i raseljenih, dok je 1.250.342,64 KM isplaćeno dobavljačima za neizmirene obaveze iz prethodnih godina, a vezane su za direktnu pomoć povratnicima izbjeglicama i raseljenim", navodi se u saopćenju.

Jedan od najznačajnijih efekata ovog programa jeste to što je, kako se dodaje, obezbijeđen alternativni smještaj za 2780 porodica. Također, osigurana su finansijska sredstva i za zdravstveno osiguranje 379 porodica iz reda izbjeglica, raseljenih i povratnika; obnovu 38 vjerskih objekata; izgradnju šest društvenih domova; 110 korisnika kao podrška projektima iz oblasti zanatstva; 48 korisnika kao podrška održivom povratku; stambeno zbrinjavanje 33 porodice ize reda reda izbjeglica, raseljenih lica i povratnika; 13 infrastrukturnih projekata kao i za dva finansijska subjekta koja promovišu i pružaju podršku realizaciji planova održivog povratka.

Entitetsko Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica osim ovog programa realizuje i posebne projekte-programe koji se finansiraju iz kreditnih, donatorskih sredstava i koji nisu obuhvaćeni ovim izvještajem.

Vlada RS-a je danas usvojila i Informaciju o problemu funkcionisanja i finansiranja nastave u odjeljenju u Srebrenici Pravnog fakulteta Pale, Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da s ciljem funkcionisanja Odjeljenja u Srebrenici Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu obezbijede finansijska sredstva u iznosu od 150.000 KM, u skladu sa preuzetim obavezama prilikom osnivanja Odjeljenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti