Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za šest mjeseci registrovano 478 privrednih subjekata

28.07.2014. 08:00 / Izvor: SRNA

Za šest mjeseci od uvođenja jednošalterskog načina registracije poslovnih subjekata u Republici Srpskoj prijavljeno je ukupno 478 preduzeća, podaci su Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/.

To je više za 152 poslovna subjekta, odnosno oko 47 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, kada je registrovano 326 preduzeća.

Direktor APIF-a Jelena Ćetković izjavila je Srni da je uvođenjem takvog načina registracije u decembru prošle godine smanjen broj procedura i dana za registraciju privrednih subjekata, odnosno da je broj potrebnih dana sveden na tri, što se u praksi realizuje u roku.

"Dobili smo veći broj novoregistrovanih privrednih subjekata, što je jedan od koraka za brže, efikasnije poslovanje. Nema više potrebe obilaziti Privredni sud, Poresku upravu i Republički zavod za statistiku. Sada je to na jednom mjestu", istakla je Ćetkovićeva.

Osim jednostavnijih procedura i brže registracije, snižene su i cijene, a smanjen je osnivački kapital.

Ćetkovićeva je rekla da se preduzeće može registrovati za manje od 100 KM, dok je osnivački kapital jedna marka, te podsjetila da je ranije bilo potrebno do 1.550 KM za registraciju i 2.000 KM za osnivački kapital.

Ona je dodala da se i dalje radi na reformi i unapređenju registracije preduzeća.

"Mnogo nam posla još predstoji da bi postali registracioni organ. Angažovanjem konsultanta, koji je direktor Agencije za privredne registre iz Beograda, urađena je studija koja će u utorak, 29. jula, biti prezentovana i nadamo se dobro prihvaćena, da bi što prije krenuli u realizaciju našeg organizovanja, usavršavanja, obnavljanja postojeće opreme bez koje neće biti moguće raditi u narednom periodu", zaključila je direktor APIF-a.

Olakšice i pojednostavljenje registracije poslovnih subjekata pozdravila je i Privredna komora Republike Srpske, koja je na tome godinama insistirala.

Rukovodilac Službe za pravne poslove Privredne komore Dragana Kokot rekla je Srni da jednošalterski sistem dobro funkcioniše, te da se i potencijalni investitori, kako domaći tako i iz inostranstva, pozitivno iznenade činjenicom da registracija preduzeća traje svega tri dana.

"Pozitivno reaguju kada im kažemo da postoji jenošalterski sistem za registraciju u Republici Srpskoj i da se rješenje o registraciji privrednog društva može dobiti za tri dana i da to košta mnogo manje nego ranijih godina", istakla je Kokotova.

Ona je dodala da je na reformi registracije preduzeća neophodno i dalje raditi, te predložila onlajn registraciju privrednih društava.

"To bi bilo dodatno olakšanje i pojednostavljenje procedure", zaključila je Kokotova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti