Za socijalno ugrožene porodice 150 dunuma malina i plastenika

12.02.2018. 12:33 / Izvor: Akta.ba
Za socijalno ugrožene porodice 150 dunuma malina i plastenika

Islamic Relief Worlwide je prva međunarodna Humanitarna organizacija u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu.

"U najteže vrijeme za stanovništvo u BiH mobilizirali smo svjetsku javnost i prikupljali neophodnu pomoć u hrani, odjeći, obući, higijenskim potrepštinama, lijekovima, odnosno nudili smo pomoć koja je u tom momentu značila spašavanje nevinih ljudskih života", iz Islamic Reliefa kažu za Akta.ba.

Islamic Relief Worlwide je prva međunarodna Humanitarna organizacija u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu koja je registrovana kao odgovor na ogromnu patnju i stradanje nevinih žrtava rata u mjesecu oktobru 1992. godine. Svoj podured imaju još i u Tuzli. Nakon završetka sukoba njihov fokus je bio rekonstrukcija razorenih domova, škola, domova zdravlja, bolnica.

"Naš tim čini 16 uposlenika, a od samog osnivanja ureda u BiH najveću pažnju posvećujemo brizi o najranjivoj populaciji, a to su djeca bez jednog ili oba roditelja. Proteklih 25. godina  projektom  kontinuiranog stipendiranja  djece bez jednog ili oba roditelja  "One To One " - Jedan Sponzor Jedno Dijete- podržali smo i pomogli preko 3000 hiljade mališana. Djeca kojoj Islamic Relief pomaže su uzrasta od svega nekoliko mjeseci pa do 18 godina", kazao je za Akta.ba Izudin Gagula iz Islamic Relief.

Projekti

U ovom trenutku Islamic Relief stipendira 1417 mališana, a kao razloz za to navode jednu od činjenica da je BiH nažalost najsiromašnija Evropska država sa ogromnim brojem nezaposlenih osoba, penzionera sa minimalnim primanjima, bolesnih osoba koje traže pomoć za liječenje, te onih koji još uvijek žive u kampovima za raseljene.

"Možemo reći da sve ove navedene kategorije spadaju u naše ciljane grupe kojima shodno našim mogućnostima nastojimo pomoći. Od 2016. godine smo fokus našeg djelovanja usmjerili na razvojne projekte kroz koje želimo dugoročno pomoći onima koji su potrebni", dodali su iz Islamic Reliefa.

Projekti koje je Islamic Relief realizovao u poslijednjih 25 godina su mnogobrojni, a samo u poslijednjih pet godina vrijednost implementiranih projekata je oko 16 miliona KM.

"Obezbijedili smo plastenike površina od 150 m2 do 500m2 za 280 korisnika, vrijednost projekta je 400 000 KM. Za 47 porodica donirali smo zasade malina po 1000 m2, gdje je vrijednost projekta bila 257 000 KM. Obnovili smo i izgradili 90 stambenih objekata za 1005 korisnika. Vrijednost ove investicije je 1 milion i 170 hiljada KM", istakao je Gagula.

Islamic Relief je 2018. godinu započeo punim kapacitetom i do sada su realizovali dva jako vrijedna projekta gdje su obezbijedili zimske jakne i čizme za 1417 djece bez jednog ili oba roditelja, a za 225 porodica ogrijev za zimu. Vrijednost ovog projekta je 350 000 KM. Također, završene su pripreme i u realizaciji je projekat 10 plastenika za socijalno ugrožene, čija je vrijednost projekta 50 000 KM. Isporučili su i tri sušare za voće kapaciteta 200 kg. dnevno za tri samohrane majke u Gradačcu u Zvorniku gdje je vrijednost projekta 40 000 KM.

U narednom periodu planiraju realizovati projekte koji se tiču podjele plastenika za 150 socijalno ugroženih porodica. Također, dodijelit će 150 dunuma malina za isti broj porodica u BiH, te će nastaviti sa dijeljenjem prehrambenih paketa za 450 starih i iznemoglih osoba. Aktivni su i po pitanju vjerskih praznika, pa za Ramazan podijele skoro 3000 komada prehrambenih paketa, te dijele kurbansko meso.

"Posebnost naše organizacije je i to što nakon urgentne pomoći koju pružamo nastradalima ostajemo i pomažemo zajednici da dugoročno osigura egzistenciju i opstanak. Islamic Relief BiH je bio inicijator širenja porodice Islamic Reliefa u svijetu, trenutno Islamic Relief Worldwide ima svoja predstavništva i urede u više od 40 zemalja širom svijeta," dodao je Gagula.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti