Za sufinansiranje dijela plaće obezbjeđena sredstva u iznosu od 8,6 miliona KM

24.12.2020. 08:00 / Izvor: Akta.ba
Za sufinansiranje dijela plaće obezbjeđena sredstva u iznosu od 8,6 miliona KM

Za mjeru podrške privredi u KS obezbjeđena sredstva u budžetu KS u iznosu od 8,6 miliona KM.

Kanton Sarajevo obezbjeđuje finansijsku podršku privrednicima čije je poslovanje pogođeno pandemijom korona virusa, a riječ je o sufinansiranju dijela plaće do iznosa zajamčene plaće u Federaciji BiH. Tim povodom kantonalni ministar finansija Jasmin Halebić izjavio je da su za ovu mjeru podrške privredi u KS obezbjeđena sredstva u budžetu KS u iznosu od 8,6 miliona KM.

Javni poziv ostaje otvoren 15 dana a privrednim subjektima koji se prijave na javni poziv i dokažu da ispunjavaju kriterije iz Javnog poziva sredstva će, prema planu, biti isplaćena u januaru 2021. godine. 

Ova mjera podrške se provodi u saradnji sa Privrednom komorom KS.

"Cilj mjere je olakšati privrednicima u KS savladavanje izazova sa kojima se susreću u poslovanju a koji su nastali zbog pandemije koronavirusa. Jedan dio privrednih subjekata ostvaruje smanjene prihode i ova mjera će im, smatramo, dobro doći za prevazilaženje teškoća u poslovanju", istakao je Halebić.

Ranije je Ministarstvo privrede zajedno sa Udruženjem poslodavaca KS razmatralo stanje u privredi u KS, na temelju čega je navedena mjera podrške i kreirana, a ovo je, kako kaže Halebić, drugi put kako se provodi na području Kantona Sarajevo. 

Prema sličnoj mjer, privrednicima je u KS do sada implementirana podrška u iznosu od oko 13 miliona KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti