Za ublažavanje posljedica koronavirusa u BPK-u oko milion KM

15.06.2020. 14:36 / Izvor: Fena
Za ublažavanje posljedica koronavirusa u BPK-u oko milion KM

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde putem svojih resornih ministarstava počela je sa implementacijom kantonalnog "korona zakona".

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde putem svojih resornih ministarstava počela je sa implementacijom kantonalnog "korona zakona".

Premijerka Aida Obuća ističe da je za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u ovom dijelu BiH planirano oko milion konvertibilnih maraka, od čega je više od 600.000 KM predviđeno za pomoć privrednim subjektima.

"Sutra 16. juna se zatvara javni poziv za prijavu svih privrednih subjekata kojima je naredbama federalnog i kantonalnog štaba civilne zaštite bio onemogućen rad, tako da ćemo mi već do kraja ove sedmice znati koji su to korisnici po ovom osnovu, kada su u pitanju sredstva koja su 'korona zakonom' predviđena za pomoć privrednim subjektima - pojašnjava Obuća.

Naglasila je da je kantonalnim korona zakonom planirana i podrška u ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa u oblasti zdravstva, ali i pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva.

"Na posljednjoj sjednici Vlade u petak smo donijeli tu odluku i Ministarstvo zdravstva i socijalne politike dobilo je zadatak da u ovih par dana raspiše javni poziv kako bismo implementirali sredstva u iznosu od 400.000KM na način da se po javnom pozivu 200.000 KM dodjeli za pomoć zdravstvu, a 200.000KM za socijalno ugroženo stanovništvo, tačnije za penzionere s minimalnim penzijama koje iznose oko 370 KM i za osobe koje su na području BPK Goražde starije od 65 godina a nemaju nikakvih primanja", navela je Obuća.

Dodala je da će se po ovom osnovu, putem javnog poziva, dodjeljivati pojedinačni iznosi od 50 KM.

"Smatrali smo da ćemo ovim mjerama koje su prve ali ne i jedine, početi da pomažemo konkretno svima onima koji su pogođeni koronavirusom na području BPK Goražde", kazala je premijerka Aida Obuća.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti