Za uspjeh poslovnih zona potrebno imati organizovan pristup upravljanja

05.07.2017. 12:53 / Izvor: Akta.ba
Za uspjeh poslovnih zona potrebno imati organizovan pristup upravljanja

Udruženja poslodavaca na području BiH iznalaze mnogobrojna rješenja kako bi odgovorili na sve kompleksnije probleme razvoja privrede i razvoja zajednice.

Postojanje poslovnih ili poduzetničkih zona nije dovoljan uslov za razvoj poduzetništva. Postoje poslovne zone u kojima svoje djelovanje ima samo jedna kompanija dok je u drugima taj broj i do 10 puta veći, razlog tome najviše leži u neorganizovanom pristupu upravljanja.

Nepostojanje jedinstvenih okvira koji podstiču razvoj poduzetništva na lokalnom nivou jedan je od razloga što poduzetništvo nije zastupljeno podjednako.

Udruženja poslodavaca na području BiH iznalaze mnogobrojna rješenja kako bi odgovorili na sve kompleksnije probleme razvoja privrede i razvoja zajednice.

U udruženjima ističu kako se ovakvim pristupom sve više udaljava od stereotipa koji je uspostavljen za privredna i poslovna udruženja. Kažu kako je potrebno raditi na rješavanju mnogobrojnih problema koja koče razvoj od usklađivanja parafiskalnih nameta do usaglašavanja taksenih naplata a neophodno je da postoji konkretni i jasni planovi razvoja određene poslovne zone kako bi svi budući investitori po tome mogli da planiraju svoje investicije.

Sead Jahić, predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, za Akta.ba je kazao da je za njih kao udruženje, koje je direktno ili indirektno uključeno u razvoj poduzetništva njihove regije, prioritet stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja ali da svakodnevno nailaze na probleme koji se sporo rješavaju.

"Za razvoje poduzetništva jedne regije neophodno je usklađivanje mnogobrojnih parametara, a ono što koči razvoj su svakako tromost sistema na svim nivoima, neadekvatan obrazovni sistem, nedgovarajuća industrijska  infrastruktura, nedostatak stručnih znanja na svim nivoima,  demotivacija kao najraširenija društvena pojava, neodgovarajući zdravstveni sistem ali i mnogi drugi", kazao je Jahić.

Dodao je kako svaka općina ima jedinstven set lokalnih uslova koji mogu ubrzati ili usporiti ekonomski razvoj. Ti uslovi opredjeljuju konkurentsku poziciju općine i sposobnost da privuče, kreira ili zadrži investitore i investicije. Lokalne ekonomske, socijalne i fizičke osobine će voditi ka dizajniranju pristupa u procesu implementacije strategije lokalnog ekonomskog razvoja.

JAČANJE LOKLANE EKONOMIJE

Najbolje prakse pokazuju da za izgradnju jake lokalne ekonomije svaka općina mora preduzeti aktivnosti saradnje sa ključnim akterima, kako bi razumjela prirodu i strukturu lokalne ekonomije, te preduzeti sve neophodne korake na institucionalnom i organizacijskom nivou koji će poduprijeti te napore. Time će se omogućiti definiranje ključnih problema i mogućnosti za razvoj lokalne ekonomije.

"Ukoliko lokalna uprava ne shvati značaj koncepta upravljanja poduzetničkom infrastrukturom kao što su biznis centri, poslovni inkubatori, industrijske, poslovne i poduzetničke zone, dok ga ne koncipira i ne uspostavi, sve će biti uzaludno. Tek organizovanim pristupom upravljanju poduzetničkom infrastrukturom mogu se očekivati efekti u srednjem i dugom roku", kaže Jahić.

Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanice postaje polako prepoznatljivo po svojim konkretnim akcijama kao što su poticanje rasta i razvoja kroz izgradnja novih fabrika, ubrzavanje rješavanja industrijske infrastrukture kao što su dozvole za gradnju, struja, voda, putne komunikacije, ali i kroz poticanje promjene obrazovnog sitema, razvoj zdravstvenog sistema i sličnog.

"Svaka od ovih akcija, koju provodi Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica,  polako postaje prepoznatljiva i budi nadu da jedan ovakav, holistički, pristup može biti jaka potpora razvoju zajednice i pružanju budućnosti prije svega mladim ljudima. Druga udruženja i partije  bi trebali da se, sa svoje strane, izbore da se ukinu svi poticaji industriji jer oni generišu političku korupciju a da sva davanja i olakšice idu u formi ukupnog rastrećenja privrede i davanjem jednakih prilika za sve", pojašnjava Jahić.

NEDOSTATAK INFORMACIJA

Kaže da u Udruženju stalno insistiraju na informacijama oko planova razvoja poduzetničkih zona u Gračanici ali da odgovore ne dobiju baš svaki put. Iz tog razloga pojedine kompanije odustaju od planova da svoje nove proizvodne pogone grade u zonoma koje nemaju regulisan plan izgradnje.

"Jedan takav primjer je u novoj poslovnoj zoni Stjepan Polje - Bare u kojoj je dosta kompanija kupilo zemljište sa ciljem izgradnje, ali da još uvijek nisu dobili nikakvu informaciju kada će to biti moguće. Dva investitora su iz vlastitih sredstava finansirali izgradnju putu kao bi ubrzali cijeli postupak, dok su dva investitora su zbog nedostatka informacija odustali od gradnje u ovoj zoni i odlučili se na gradnju na svojim starim lokacijama", govori Jahić.

Sve dok se ne rješe problemi kao što je postojanje dobrih i jasnih informacija, poduzetničke zone neće biti ono što bi trebale biti i predstavljati, dodaje Jahić, Javna uprava mora više pažnje posvetiti rješavanju problema koji su osnovni preduslovi razvoja lokalne zajednice pa tako i države.

Da će se i dalje podržavati razvoj poduzetničkih zona potvrđuje i nedavno potpisivanje ugovora Vlade FBiH o dodjeli grant sredstava za razvoj poduzetničkih zona na području FBiH. Visina sredstava za sedam općina i gradova FBiH iznosi milion KM a koje će biti uložene u otvaranje novih firmi i radnih mjesta.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti