Za uspostavu katastra nekretnina u 2020.​ godini 1,6 miliona KM

23.01.2020. 12:58 / Izvor: Akta.ba
Za uspostavu katastra nekretnina u 2020.​ godini 1,6 miliona KM

Federalna vlada je donijela Plan poslova premjera i uspostavljanja katastra nekretnina za 2020. godinu.

Federalna vlada je donijela Plan poslova premjera i uspostavljanja katastra nekretnina za 2020. godinu, izrađen u skladu s Programom poslova premjera i uspostavljanja katastra nekretnina i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa koji su u funkciji uspostavljanja premjera i katastra nekretnina.

Planom za 2020. godinu predviđena je izrada topografske baze podataka i vizualizacija, nivelman visoke tačnosti NVT III, komasacija za dijelove općina, izrada baze podataka katastra nekretnina (BPKN) za dijelove općina, skeniranje i georeferenciranje katastarskih planova i prateće dokumentacije, uspostava katastra nekretnina, podrška uspostavi adresnog registra, infrastruktura prostornih podataka, izrada softverske aplikacije katastra komunalnih uređaja i testiranje parametara transformacije.

U Budžetu FBiH za 2020. godinu utvrđena su ukupna potrebna finansijska sredstva Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove za realizaciju ovog plana u iznosu od 1.678.751 KM.

Federalna uprava će na osnovu ovog plana vršiti ugovaranje, inspekcijski nadzor, tehničku kontrolu i prijem poslova i radova i o realizaciji plana podnijeti izvještaj Vladi FBiH.

Podaci premjera i katastra nekretnina koriste se za privredne, znanstvene, upravne i statističke potrebe, dokazivanja prava i uređenje državne granice, privatizacije, restitucije i drugo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti