Za usvajanje zakona o državnoj imovini potreban rok do kraja 2007. godine

17.09.2007. 14:35 / Izvor: Nezavisne novine
Za usvajanje zakona o državnoj imovini potreban rok do kraja 2007. godine

Kako je izjavio Zvonimir Kutleša, predsjedavajući Komisije za utvrđivanje i raspodjelu državne imovine potpuno je izvjesno da do 30. septembra 2007. neće biti usvojen zakon o državnoj imovini. "OHR sam već informisao da je nerealno očekivati da Komisija prije isteka roka završi posao, pošto smo imali konstitutivnu sjednicu tek 16. avgusta" kazao je Kutleša.

On je najavio da će na sastanku s predstavnicima OHR-a u utorak (18. 09. 2007.) predložiti da visoki predstavnik produži odluku kojom zabranjuje raspolaganje državnom imovinom do 30. septembra 2007. "Smatram da bi rok trebalo produžiti do kraja 2007. godine, do kada bi Komisija mogla završiti posao, a zakon proći proceduru u Savjetu ministara i parlamentu" ocjenjuje Kutleša. On je optimista da će ovo pitanje biti riješeno jer nikome ne odgovara ovakva situacija.

"Uzmite samo podatak da smo potrošili 16 miliona KM za zakup prostora za smještaj institucija" ističe Kutleša. Naredna sjednica ove komisije trebalo bi da bude održana za desetak dana, kada bi trebalo da bude raspravljano o kriterijumima za utvrđivanje i raspodjelu državne imovine. Novi članovi Komisije, na čelu s Kutlešom, imenovani su u julu 2007., nakon što je krajem 2006. godine istekao mandat prošlom sazivu.

Savjet ministara BiH osnovao je u decembru 2004. godine dvanaestočlanu komisiju za utvrđivanje i raspodjelu državne imovine. U ministarstvu finansija BiH kažu da je za rad Komisije do sada izdvojeno oko 130.000 KM. Eldar Subašić, portparol OHR-a, podsjetio je da je visoki predstavnik u više navrata naglasio da domaće vlasti treba da postignu dogovor, te dodao da OHR nikad ne spekuliše o budućim potezima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti