Za veći broj deminera u BiH kraj posla kada se uklone sve mine i NUS

09.05.2018. 12:05 / Izvor: Akta.ba
Za veći broj deminera u BiH kraj posla kada se uklone sve mine i NUS

Poslove deminiranja mogu obavljati osobe koje imaju ovlaštenje za obavljanje deminiranja koja izdaje BHMAC.

Deminerski posao se smatra jednim od humanijih zanimanja, a taj posao podrazumijeva odgovornost, opasnost, te ulazak u minska područja u koja se većina ljudi ne bi usudili ući. Cilj deminera je očistiti područja od mina, a njihov glavni pribor za rad čine pancir, šljem, detektor, pipalica, te drugi radni alat kao što su velike i male makaze za šišanje rastinja, te ručna testera.

Iz Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) kazali su da u Bosni i Hercegovini trenutno ima oko 1.300,00 aktivnih deminera.

"Evidentan je nedostatak deminera tako je posla mnogo manje nego prethodnih godina. Deminiranje je fizički vrlo težak i opasan posao. Kao ilustracija zainteresiranosti mladih navest ćemo da je krajem prošle godine organiziran deminerski kurs od strane Norveške narodne pomoći koja je po ruralnim područjima pozivala mlade ljude na obuku za deminera. Na poziv se javilo samo sedam polaznika, a troškove je snosila NPA", kazali su iz BHMAC-a za poslovni portal Akta.ba.

Pojasnili su da je deminer zanimanje koje se dobije učešćem na kursu koji traje 20 dana, te potvrdom neophodnog znanja kroz završni test.

"Poslove deminiranja mogu obavljati osobe koje imaju ovlaštenje za obavljanje deminiranja koja izdaje BHMAC", kazali su iz BHMACA.

Općepoznato je da se poslom deminera većinom bave muškarci, što potvrđuju iz BHMACA gdje su na poslu deminiranja žene zastupljene u malom broju, oko 20 njih, i uglavnom su angažovane u Oružanim snagama i Civilnoj zaštiti, dok u ostalim organizacijama danas nema žena.

 

 

Kada je u pitanju posao deminera, Zakon o deminiranju je definirao da deminer može biti osoba koja ispunjava sljedeće opće uslove:

- ima navršenih 18 godina života;

- ima najmanje srednju stručnu spremu;

- nije osuđena za krivično djelo protiv Bosne I Hercegovine, za krivično djelo protiv života i tijela ili protiv imovine kao i za druga krivična djela s elementom nasilja, koristoljublja i niskih pobuda;

- duševno, fizički i zdravstveno je sposobna, što dokazuje uvjerenjem ovlaštene zdravstvene ustanove;

- ima položen odgovarajući stručni ispit.

Iz BHMAC-a ističu da će za veći broj deminera biti kraj posla u BiH kada se uklone sve mine i NUS, ali smatraju da će u svijetu, tj drugim zemljama, sigurno biti posla.

"Kada je u pitanju smrtnost deminera, od osnivanja UN MAC-a i BHMAC-a u BiH je poginulo 50 deminera, 39 teže i 33 lakše povrijeđeno u 79 deminerskih nesreća", podaci su BHMAC-a.

Procjenjuje se da je ostalo oko 80.000 mina u BiH prema podacima kojima raspolaže Centar za uklanjanje mina u BiH, te je u našoj zemlji identificirano 1.398 ugroženih zajednica pod uticajem mina/kasetne municije, od kojih je 1.369 kontaminirano minama. Pri tome su u 2017. godini u BiH registrovane dvije minske nesreće, jedna nesreća izvan sumnjive opasne površine i jedan minski incident, pri čemu je ukupno stradalo pet osoba od čega dvije smrtno.

Mikrolokacije kontaminirane minama/kasetnom municijom direktno utječu na sigurnost gotovo 545.000 ili 15 posto od ukupnog broja stanovnika BiH. Na svijest o opasnostima od mina se pokušava konstantno utjecati, a obilježava se i Međunarodni dan borbe protiv mina obilježava se 4. aprila upravo radi podizanja svijesti o problemima koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti