Za vrijeme sajma u Prištini održani poslovni susreti bh. i kosovskih privrednika

09.06.2008. 14:00 / Izvor: Fena
Za vrijeme sajma u Prištini održani poslovni susreti bh. i kosovskih privrednika

Bosanskohercegovačke firme koje su učestvovale na Općem međunarodnom sajmu Priština 2008. imale su zapažen nastup i konkretne razgovore s firmama iz svojih branši.

Na sajmu koji je održan od 3. do 6. juna predstavilo se 16 bh. kompanija iz metalske, drvne, tekstilne, prehrambene i farmaceutske industrije, a bh. štand posjetili su i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaqi.

Privredna komore Federacije BiH, kao organizator bh. izlagača u suradnji s Privrednom komorom Kosova organizirala je poslovne surete bh. i privrednika Kosova, a razmatrano je stanje i problemi poslovne suradnje te na koji način olakšati protok robe.

"Livnica čelika – Bosnia Vaves iz Tuzle imala je konkretne razgovore u vezi s rekonstrukcijom termoelektrane u Obiliću, te s Elektroprivredom Kosova" izdvojila je u izjavi Feni savjetnica u Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH) Šemsa Alimanović.

Predstavnici Jafa-Jase 4 Srebrenik imali su razgovore o snabdijevanju kosovskog tržišta građevinskom stolarijom, a s kosovskim privrednicima iz različitih oblasti susreli su se među ostalim i predstavnici kompanija Natron-Hayat Maglaj, IGM Visoko, Metalno Zenica, Enker Tešanj, Nova forma Šamac i druge.

Velika je zainteresiranost za bh. proizvode, dodala je Alimanović, a bh. kompanije su zadovoljne razgovorima s kosovskim privrednicima.

Kosovo nema razvijenu industriju, a aktuelne su značajne investicije i gradnja. Poseban problem predstavljaju vize za građane Kosova koji žele doći u BiH.

Alimanović je kazala da je najavljen nastup kosovskih privrednika na Sajmu ZEPS 2008.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti