Za zamjenu Lične karte potreban i ZK izvadak

14.04.2020. 14:12 / Izvor: Akta.ba
Za zamjenu Lične karte potreban i ZK izvadak

Potrebno je još dostaviti dokaz o uplati naknade za izdavanje lične karte u iznosu od 18,00 KM dostavljanjem originalne prve stranice uplatnice.

Ukoliko planirate zamijeniti svoju Ličnu kartu bit će vam potreban dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje, navedeno je na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Za zamjena lične karte trebat će vam i zahtjev koji se dobije na lokaciji – bez naknade, prethodna lična karta kao i dokaz o prebivalištu na adresi na kojoj je državljanin BiH prijavljen.

Kao pravno valjan dokaz o prebivalištu, biće potrebno da priložiti jedan od sljedećih dokaza, dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje; ovjeren ugovor o zakupu ili ovjeren ugovor o podstanarskom odnosu uz ovjeren dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stanodavca, potvrda da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenut postupak legalizacije ili uknjižbe objekta, stana ili kuće na adresi na koju se prebivalište prijavljuje.

Trebat će vam ovjerena izjava stanodavca iz koje je vidljivo da stanodavac ispunjava prethodno navedene uslove i da daje pristanak da određeno lice bude prijavljeno na njegovoj adresi stanovanje, zahtjev za prijavu prebivališta na adresi već prijavljenog bračnog ili vanbračnog partnera i srodnici prvog stepena u pravoj liniji odnosno usvojioca ili usvojenika uz dokaz o bračnom ili vanbračnom stanju, srodstvu ili usvojenju, nadležni organ socijalne zaštite, starački domovi, gerijatrijske i druge specijalizovane zdravstvene ustanove dužni su da relevantne podatke o adresama stanovanja štićenika i korisnika njihovih usluga, kao i beskućnika, dostave nadležnom organu za prijavljivanje prebivališta.

Potrebno je još dostaviti dokaz o uplati naknade za izdavanje lične karte u iznosu od 18,00 KM dostavljanjem originalne prve stranice uplatnice.

Svaki državljanin stariji od 18 godina, sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini dužan je da ima ličnu kartu izdatu u mjestu prebivališta. Državljanin stariji od 15, a mlađi od 18 godina, može podnijeti zahtjev za izdavanje lične karte.

Rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje lične karte je 60 dana nakon navršenih 18 godina života, ili 60 dana nakon što se stalno nastani u BiH, ako je navršio 18 godina života.

Ličnu kartu građanin preuzima lično, preko opunomoćenika ili poštanskim putem. Način preuzimanja izabrat će državljanin prilikom podnošenja zahtjeva.

Zahtjev za izdavanje lične karte podnosi se organizacionim jedinicama koje djeluju u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u čijoj nadležnosti je izdavanje isprava, a prema prebivalištu podnosioca zahtjeva, odnosno po mjestu boravišta za raseljena lica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti