Za zapošljavanje mladih ljekara na području TK-a 700.000 KM

20.09.2017. 15:32 / Izvor: Fena
Za zapošljavanje mladih ljekara na području TK-a 700.000 KM

U Tuzlanskom kantonu će, zahvaljujući povećanim prihodima u Zavodu zdravstvenog osiguranja, iznos sredstva za projekt upošljavanja mladih ljekara biti udvostručen.

U Tuzlanskom kantonu će, zahvaljujući povećanim prihodima u Zavodu zdravstvenog osiguranja, iznos sredstva za projekt upošljavanja mladih ljekara biti udvostručen.

Odluka je to Vlade Tuzlanskog kantona, koja je na posljednjoj sjednici usvojila izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić izjavio je za Fenu da će zahvaljujući rebalansu budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a biti izdvojeno dodatnih 350.000 KM za projekt zapošljavanja mladih ljekara na području ovog kantona, navodeći da je ukupan iznos planiran za taj projekat u ovoj godini 700.000 KM.

Po njegovim riječima, na ovaj način se otvara prostor javnim zdravstvenim ustanovama da angažuju mlade doktore medicine, koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje.

Resorni ministar podsjeća da je ovim projektom koje je realizirala kantonalna vlada prošle godine angažovano oko 50 ljekara, koji su raspoređeni na radna mjesta u javnim zdravstvenim ustanovama.

"Ovo je jedinstven projekt u cijeloj BiH, koji realizira Ministarstvo zdravstva TK-a kako bi se smanjio trend odlaska mladih ljekara i jedan je od najboljih načina na koji možemo zadržati te mlade ljude u BiH, gdje i treba da budu", naglasio je Hadžiefendić, pozvavši JZU da se uključe u ovaj projekt i angažuju mlade ljekare.

Navodi također da je izmjenama Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a, osim sredstava za upošljavanje ljekara, došlo do povećanja izdvojenih sredstava za esencijalnu listu lijekova.

Bit će izdvojena i sredstva za produženo liječenje pacijenata koji su operirani na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla, a  prvi put se uvodi sufinansiranje dijela troškova liječenja bolesti štitne žlijezde i problema pretilosti kod djece.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti