Za zapošljavanje osoba s invaliditetom raspoređeno 800.000 KM

13.03.2013. 08:21 / Izvor: Fena
Za zapošljavanje osoba s invaliditetom raspoređeno 800.000 KM

Fond za profesionalnu rehabilitaciju prošle sedmice okončao je proceduru potpisivanja Ugovora s poslodavcima o dodjeli stimulansa za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju prošle sedmice okončao je proceduru potpisivanja Ugovora s poslodavcima o dodjeli stimulansa za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Javnim pozivom raspoređeno je 800.000 konvertibilnih maraka za zapošljavanje 81 osobe s invaliditetom u Federaciji BiH. Maksimalni iznos za zapošljavanje jedne osobe je 10.000 KM, kazala je glasnogovornica Fonda Šejla Hrustemović. 

Poslodavci koji osobe s invaliditetom zapošljavaju pod opštim uslovima, što podrazumjeva zapošljavanje na otvorenom tržištu rada, te posebnim uslovima pri čemu se osoba s invaliditetom zapošljava u privrednom društvu koje je osnovano radi zapošljavanja ovih osoba, zaposlit će 58 osoba. Vlastiti obrt ili registovanje pravne osobe, samo ili kao suvlasnik, pokrenut će 23 osobe s invaliditetom, saopćeno je iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju. 

Prilikom razmatranja zahtjeva, kriteriji koji su uzeti u obzir su period na koji se osoba s invaliditetom zapošljava, stepen i vrsta invaliditeta, pod kojim uslovima se osoba zapošljava, te održivost zapošljavanja - obzirom na finansijske i druge mogućnosti podnosioca zahtjeva. Sredstva dodijeljena putem javnog poziva koristit će se za prilagodbu radnog mjesta i uvjeta rada za zaposlenu osobu, nabavku sredstava za rad, te isplatu ukupnih troškova isplaćenih plaća za zaposlenu osobu.  Prednost prilikom ovog izbora imali su poslodavci koji zapošljavaju osobu s invaliditetom s većim stepenom invaliditeta, odnosno koji ove osobe zapošljavaju na neodređeno vrijeme.

Do sada je primjenom ove stimulativne mjere, te finansiranjem programa i projekata u periodu od 20 mjeseci širom Federacije Bosne i Hercegovine zaposleno 260 osoba s invaliditetom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti