Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom 6 miliona KM, evo ko ne može aplicirati

16.04.2018. 09:14 / Izvor: Akta.ba

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je objavio javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa u 2018. godini za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U cilju podsticanja novih zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s invaliditetom u 2018. osiguran je iznos od 6.000.000 KM.

Osnovni iznos novčanog stimulansa koji se dodijeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi s invaliditetom je 7.000,00 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 15.750,00 KM, u zavisnosti od procenta invalidnosti i perioda zapošljavanja, navodi se u objavljenom pozivu.  

Pravo na novčani stimulans mogu ostvariti pravna lica i drugo lice koje kao poslodavac zapošljava osobu s invaliditetom čiji stepen invaliditeta je 60% i više, osobu s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, ukoliko to oštećenje ima za posljedicu smanjenje radne sposobnosti u skladu sa Zakonom ili osobu sa umjerenom ili lahkom mentalnom retardacijom (intelektualnim teškoćama).

Osim njih, pravo mogu ostvariti osobe s invaliditetom čiji stepen invaliditeta je 60% i više, osobe s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, ukoliko to oštećenje ima za posljedicu smanjenje radne sposobnosti u skladu sa Zakonom ili osobe sa umjerenom ili lahkom mentalnom retardacijom (intelektualnim teškoćama) koje pokrenu samostalnu ili poljoprivrednu djelatnost kao jedino i glavno zanimanje u cilju samozapošljavanja. 

Pored ovog, poziva, Fond je danas objavio i javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba s invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom u 2018. godini.

Ukupan iznos sredstava koja se dodjeljuju po ovom javnom pozivu je 3.600.000,00 KM, raspoređenih na četiri LOT-a prema oblastima na koje se programi odnose, tj. shodno projektnim ciljevima i aktivnostima, te potrebama osoba s invaliditetom.

Maksimalan iznos za koji se može aplicirati po jednom programu/subjektu iz LOT-a II je 50.000,00 KM.

Inače, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom po javnim pozivima objavio i spisak subjekata i osoba koji nemaju pravo aplicirati na sredstva. 

Na spisku se nalazi 64 pravnih subjekata i lica, a kako je rečeno za portal Akta.ba iz Fonda, radi se o subjektima koji nisu blagovremeno podnijeli izvještaj o utrošku sredstava ili su dodijeljena sredstva utrošili suprotno propisanim kriterijima i namjenama.

"Ovim subjektima je pokrenuta mjenica na neopravdane iznose koja još uvijek nije naplaćena", navode iz Fonda.

Upravni odbor Fonda se poziva na član 23. Pravilnika o raspodjeli sredstava za finansiranje/sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom i član 12. Pravilnika o raspodjeli sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji glase:

Član 12. "Korisnici sredstava novčanog stimulansa koji blagovremeno ne podnesu izvještaj o utrošku sredstava iz stava (1) ovog člana ili dodijeljena sredstva utroše suprotno propisanim kriterijima i namjenama, bit će isključeni iz raspodjele sredstava u narednih najmanje 5 godina ili dok ne izvrše povrat nenamjenski utrošenih sredstava, a sve prema Odluci Upravnog odbora. Fond će prema tim korisnicima koristiti i mogućnosti povrata sredstava putem datog oblika jamstva, odnosno instrumenta osiguranja, te pokretanje tužbi pred nadležnim sudom."

Član 23. „Korisnici sredstava za finansiranje/sufinansiranje programa koji blagovremeno ne podnesu izvještaj o utrošku sredstava ili dodijeljena sredstva utroše suprotno propisanim kriterijima i namjenama, bit će isključeni iz raspodjele sredstava u sljedećih najmanje 5 godina ili dok ne izvrše povrat nenamjenski utrošenih sredstava, a sve prema Odluci Upravnog odbora.“

S.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti