Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom poticaji od 6,6 milijuna KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom poticaji od 6,6 milijuna KM

27.09.2017. 11:16 / Izvor: Akta.ba

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je objavio javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa u 2017. godini za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U cilju podsticanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom u 2017. je osiguran je iznos od 6.600.000 KM.

"Osnovni iznos novčanog stimulansa koji se dodijeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi sa invaliditetom je 7.000 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 15.750,00 KM, u ovisnosti od pojedinačnih kriterija", navodi se u objavljenom pozivu. 

Navodi se da pravo na poticaje ima pravno i drugo lice koje kao poslodavac zapošljava osobu sa invaliditetom čiji stupanj invaliditeta je 60% i više, osobu s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, ukoliko to oštećenje ima za posljedicu smanjenje radne sposobnosti u skladu sa Zakonom ili osobu sa umjerenom ili lahkom mentalnom retardacijom (intelektualnim teškoćama).

Ovo se odnosi i na osobe sa invaliditetom čiji stupanj invaliditeta je 60% i više, osobe s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, ukoliko to oštećenje ima za posljedicu smanjenje radne sposobnosti u skladu sa Zakonom ili osobe sa umjerenom ili lakom mentalnom retardacijom (intelektualnim teškoćama) koje pokrenu samostalnu ili poljoprivrednu djelatnost kao jedino i glavno zanimanje u cilju samozapošljavanja pod uslovom da dokažu da su izvršili registraciju odgovarajućeg oblika djelatnosti u periodu nakon zaključenja posljednjeg okončanog javnog poziva Fonda, odnosno nakon 07.04.2017. godine.

Sredstva novčanog stimulansa mogu se koristiti za prilagodbu radnog mjesta i uvjeta rada potrebama osobe sa invaliditetom, što podrazumjeva adaptaciju prostora i nabavku specijalnih pomagala i opreme u skladu sa potrebama osobe sa invaliditetom u radu, nabavku sredstava za rad osobe koja se zapošljava/samozapošljava, te, ukoliko je potrebno, financiranje nabavke sirovina i repro materijala, što ne uključuje robu široke potrošnje namijenjenu preprodaji.

"Pravo zaključenja kupoprodajnog ugovora sa fizičkim licima za ovu namjenu isključivo imaju samostalni obrtnici, uključujući osobe koje obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino i glavno zanimanje", navodi se u pozivu. 

Sredstva se mogu koristiti za sufinanciranje naknade asistentu u radu ukoliko je to potrebno obzirom na specifične potrebe koje proizilaze iz prirode oštećenja (za slijepe i gluhe osobe, osobe sa težim oštećenjima motorike, osobe koje koriste kolica za kretanje i osobe sa intelektualnim teškoćama).

Također za naknadu razlike zbog smanjenog radnog učinka odnosno za financiranje/sufinanciranje plaće novozaposlene osobe na period od najduže 12 mjeseci za zapošljavanje na određeno vrijeme i najduže 18 mjeseci za zapošljavanje na neodređeno vrijeme. (Ova namjena je obavezan dio novčanog stimulansa dijelom ili u cijelosti.)

"Za zapošljavanje pod posebnim uvjetima aplikant može planirati samo iznos neto plaće, a za zapošljavanje pod općim uvjetima aplikant može planirati iznos bruto plate", navodi se u pozivu. 

Gospodarska društva za zapošljavanje osoba s invaliditetom koja su ostvarila status zaštitne radionice prema Zakonu, mogu aplicirati za sufinanciranje maksimalno 70% iznosa predviđenog za platu osobe s invaliditetom.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti