Zabrana izvoza piletine iz BiH u EU?

29.12.2020. 08:20 / Izvor: BHRT
Zabrana izvoza piletine iz BiH u EU?

Najava da bi Evropska unija Bosni i Hercegovini od 31. marta iduće godine mogla da zabrani izvoz pilećeg mesa zabrinula je domaće peradare.

Najava da bi Evropska unija Bosni i Hercegovini od 31. marta iduće godine mogla da zabrani izvoz pilećeg mesa, prerađevina i konzumnih jaja, zabrinula je domaće peradare.

Ukoliko se to zaista desi, bez posla bi moglo ostati gotovo 20 hiljada ljudi. Zatražili su hitnu intervenciju državnih vlasti.

Siniša Đurić iz Karanovca u Opštini Petrovo u porodičnu farmu pilića uložio je gotovo 700.000 maraka. Pandemija koronavirusa uzrokovala mu je brojne probleme zbog čega je bio prinuđen i dasmanji broj radnih mjesta. Eventualna zabrana izvoza pilećeg mesa u zemlje Evropske unije dodatno bi ugrozila poslovanje ove farme.

Siniša Đurić, peradar - “Ako se to desi ko što sam čuo već da se zabrani izvoz proizvoda odperadarstva, znači i mesa i konačnih proizvoda znači dolazi u pitanje takođe kompletna egzistencija …”

Razlog zbog kojeg bi Bosni i Hercegovini od 31. marta iduće godine mogao biti zabranjen izvoz piletine i konzumnih jaja u Evropsku uniju jenepostojanje nezavisnog PT testiranja na Newcastle bolest i ptičiju gripu. Radi se o obavezi koja je preuzeta akcionim planom. Razlog zbog kojeg nije ispunjena je banalan.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacije peradara/živinara BiH - “Da je došlo do spora između države, Instituta za veterinarstvo u Banja Luci Vase Butorana, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i Instituta u Bihaću zbog na neki način dodijeljenog posla od strane države njima, ali nepreciziranih detalja kako, na koji način i po kojim cijenama će se to raditi.”

Stav nadležnih o ovom problemu nismo uspjeli dobiti. Iz Koordinacije peradara upozorili su da reakcija državnih vlasti mora biti hitna sa konačnim i rješenjem koje će osigurati spas gotovo 20. 000 radnih mjesta u ovom sektoru prehrambene industrije.

“Ako se u najkraćem vremenskom periodu nešto ne desi, ne promjeni očekuje nas jedan vrlo ružan scenarij kroz tri mjeseca”, kazao je Jabandžić.

“Apelujem da stvarno ljudi zaduženi za to da sjednu da se dogovore da se rješi problem”, kaže Siniša Đurić, peradar

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa formirao je komisiju u kojoj su pored predstavnika nadležnih institucija i predstavnici udruženja peradara. Zadatak komosije je da u narednom periodu pokuša doći doriješenja koja bi bila u skladu sa direktivama EU a prihvatljiva za sve u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti