Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom prostoru u Brčkom

04.11.2020. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom prostoru u Brčkom

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović na konferenciji za medije je kazao da je epidemiološka situacija u Distriktu komplikovana s tendencijom daljeg pogoršavanja.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović na konferenciji za medije je kazao da je epidemiološka situacija u Distriktu komplikovana s tendencijom daljeg pogoršavanja.

Zbog teške epidemiološke situacije Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH je na jučerašnjoj sjednici donio nekoliko naredbi koje stupaju na snagu danas, a najznačajnija je naredba o zabrani svih javnih okupljanja u zatvorenom prostoru. Učesnici javnih okupljanja na otvorenom prostoru dužni su da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka uključujući i obavezno nošenje zaštitne maske. 

"Također, na današnjoj sjednici Štab je naložio i obavezno nošenje maske na otvorenom u grupi od dva ili više lica. Štab je naložio i inspekciji da pojača rad na terenu i kontrolu ugostiteljskih objekata kako bi se utvrdilo da li se poštuju donesene mjere i naredbe Štaba. Data je mogućnost da inspekcije izriču mjeru zabrane obavljanja ili zatvaranja tih objekata u slučaju da utvrde da se u tom objektu ne poštuju izrečene mjere i naredbe. U slučaju pogoršanja ili nepoštovanja naredbi postoji mogućnost da se Štab izjasni o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata", kazao je Pezerović dodajući da je Štab na današnjoj sjednici donio i mjeru koja se odnosi na lica bez zdravstvenog osiguranja kako bi im se omogućilo pružanje zdravstvene usluge, dijagnostika i liječenje u slučaju simptoma zaraze korona virusom. Prilikom javljanja u JZU "Zdravstveni centar Brčko" Brčko distrikta BiH identitet tih lica će se moći utvrditi na osnovu lične karte kao dokaz o prebivalištu na području Brčko distrikta BiH. 

Pezerović je na današnjoj konferenciji za medije kazao da u petak stupa na snagu i novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. 

"Taj zakon je dobar i efikasan instrument i na osnovu tog zakona propisane su sankcije koje će biti znatno strože nego što su bile po dosadašnjim propisima. Od petka kontrolni organi krenut će u kontrole podnošenja kaznenih prijava", istakao je Pezerović. 

Direktor JZU "Zdravstveni centar Brčko" Brčko distrikta BiH Nihad Šibonjić kazao je da je krajnje vrijeme da građani počnu poštovati sve dosadašnje donesene mjere Štaba. 

"Situacija se pogoršava u svijetu, u našem okruženju, a i kod nas je trenutno loša. Svaki dan imamo na desetine novih zaraženih pacijenata, svaki dan imamo prijem od 7 do 10 pacijenata u bolnicu. Svaki taj pacijent se najmanje dvije sedmice mora zadržati u bolnici i uglavnom se primaju oni sa srednjom i teškom kliničkom slikom. Također, i oni koji imaju lakšu kliničku sliku nekad se moraju primiti zbog drugih bolesti, što dodatno opterećuje naš bolnički sistem", kazao je Šibonjić. 

On je istakao da je od Štaba dobijen zadatak kako bi se pripremio "plan B" i priprema drugih objekata gdje bi se pacijenti smještali. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti