Zabrana uvoza mesa iz Srbije pogurala domaću proizvodnju

24.11.2019. 09:00 / Izvor: Nezavisne novine
Zabrana uvoza mesa iz Srbije pogurala domaću proizvodnju

Da je na tržištu manjak, prije svega prerađevina koje dolaze iz Srbije, govore i podaci o uvozu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Zabrana uvoza svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije pogurala je domaće proizvođače, a posebno prerađivače, od kojih su neki već uveli drugu smjenu, ali i potpisali ugovore sa proizvođačima iz Srbije za koje rade uslužno.

"Svi smo povećali proizvodnju, što je i logično, jer je nastao manjak na tržištu. Ovo je prvi put da se nama poklopilo da domaća industrija profitira i da se proba da ostanemo na tržištu ako budemo imali kvalitet i kada sve ovo prođe", rekao je Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije "Trivas" i potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Da je na tržištu manjak, prije svega prerađevina koje dolaze iz Srbije, govore i podaci o uvozu Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Prošle godine, recimo, u septembru i oktobru u BiH je iz Srbije uvezeno 55.546,04 kilograma svinjskog mesa i prerađevina od mesa vrijednosti 32,3 miliona KM, dok je u septembru i oktobru ove godine taj uvoz iznosio "svega" 3.377,28 kilograma ukupne vrijednosti 19,1 milion KM.

Inače, zabrana uvoza svinjskog mesa iz Srbije uvedena je početkom avgusta po nalogu Kancelarije za veterinarstvo BiH i to zbog afričke kuge svinja koja se pojavila u Srbiji.

Trenutno je u BiH, što se tiče svinjskih prerađevina, dozvoljeno uvesti jedino konzervirani program, jer se radi na temperaturi od 120 stepeni, dok su ostali proizvodi zabranjeni za uvoz. Dobri poznavaoci prilika tvrde da su prerađivači iz Srbije, uprkos zabrani, pokušali u BiH uvesti polutrajne proizvode, kao što su salame, viršle, pica šunke itd. pod pričom da će taj program raditi na 80 stepeni, iako je praksa da se takvi proizvodi rade do najviše 72 stepena.

"Ta mjera zabrane trajat će najmanje godinu ili dvije i to je prilika da osvojimo tržište i da cijenom i kvalitetom ostanemo na njemu i nakon što prestane zabrana koja postoji. Ovo je prilika i za domaće proizvođače mesa" rekao je Vasić, čija firma je već potpisala ugovor sa Mesnom industrijom "Gombit" za koju uslužno rade.

Još neke firme iz Republike Srpske potpisale su ugovore sa mesnim industrijama iz Srbije, u kojoj su takođe svjesni da će zabrana izvoza biti još dugo na snazi.

Za razliku od Vasića, koji kaže da je zabrana uvoza svinjskog mesa i prerađevina od mesa iz Srbije šansa za domaće proizvođače i uzgajivače svinja, Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kaže da od toga nema ništa i da to što su domaći prerađivači povećali proizvodnju uopšte neće uticati na njih.

"Domaći prerađivači svakako uvoze otpad iz Evrope i ne uzimaju uopšte domaće svinje. Nama iz Srbije dolazi mali dio svježeg mesa i mi od te zabrane nemamo ništa, niti smo šta osjetili u ovih nekoliko mjeseci, osim toga da prerađivači povećavaju uvoz iz inostranstva i na taj način direktno uništavaju domaću proizvodnju", rekao je Maljčić.

 

Period   Masa Vrijednost
1.9. do 31.10.2019. 3.377,28 kg 19.100,65 KM
1.9. do 31.10.2018. 55.546,04 kg 32.355,68 KM

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti