Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zabranjen uvoz 22 tone brašna

24.05.2018. 12:46 / Izvor: SRNA

Republička inspekcija za hranu zabranila je uvoz i naredila povrat 22 tone brašna porijeklom iz Srbije zbog isteka deklarisanog roka trajanja, rečeno je danas Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

U Inspektoratu navode da je Zakonom o hrani propisano da hrana koja nema označen rok upotrebe, koji je nejasno označen ili je istekao, nije pogodna za ishranu ljudi.

Za prva tri mjeseca ove godine republička inspekcija za hranu je u okviru kontrole kvaliteta i zdravstvene ispravnosti brašna za potrebe ispitivanja uzela 29 uzoraka, kod kojih su ispitivani različiti parametri, kao što su sadržaj vode, pepela, stepen kiselosti, sadržaj ohratoksina i aflatoksina, mikrobiološka ispravnost, te prisustvo pesticida.

Rezultatima analiza potvrđeno je da su svi ispitivani uzorci ispravni.

Iz Inspektorata navode da nadležna inspekcija u spoljnotrgovinskom prometu kontinuirano kontroliše pošiljke hrane, te da se pored provjere dokumetacije koja prati pošiljku, obavlja i organoleprički pregled-izgled, miris, boja, deklaracije i uzorkovanje za laboratorijske analize, na principu procjene rizika.

"Na osnovu svega navedenog možemo reći da se na tržištu Republike Srpske prometuje kontrolisana hrana", naglašavaju iz Inspektorata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti