Zabranjen uvoz HIPP kašice za bebe, u toku provjere u BiH

04.03.2017. 09:54 / Izvor: Akta.ba
Zabranjen uvoz HIPP kašice za bebe, u toku provjere u BiH

Konačnu informaciju o ovom slučaju Agencija će objaviti po okončanju inspekcijskog nadzora.

Srbija je zabranila uvoz jedne od najprodavanijih kašica za bebe na našem tržištu - "HIPP bio instant kašica-pirinčane pahuljice", a razlog je povećani sadržaj arsena.

Ministarstvo zdravlja Srbije navodi da je sanitarni inspektor za Beograd donio rješenje da se uvozniku "Alca trgovina" iz Beograda zabrani uvoz dijetetskog proizvoda, hrana za odojčad i malu decu "HIPP bio instant kašica-pirinčane pahuljice". Zabrana se odnosi na proizvod od 20 grama, porijeklom iz Austrije.

Proizvod je zabranjen zbog toga što ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbjednosti hrane i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda u pogledu povećanog sadržaja arsena.

Rješenjem je naređeno da se ova pošiljka vrati isporučiocu ili na bezbjedan način uništi posredstvom ovlašćene organizacije.

Agencija za sigurnost hrane BiH je odmah po saznanju o zabrani uvoza u Srbiju jednog lota (br. lota: 6001791) proizvoda „HIP Bio Instant kašica – pirinčane pahuljice“, 20g neto, izvoznika HIPP GmbH&Co. Export KG Austrija, zbog utvrđene nedozvoljene količine arsena, dostavila nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH sve informacije kojima raspolaže, te zatražila od istih da provjere da li je eventualno došlo do uvoza spornog lota navedenog proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, a od uvoznika proizvoda HIPP u Bosnu i Hercegovinu zatražila hitno očitovanje.

"Na zahtjev Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od 3. marta 2017. godine, uvoznik i distributer proizvoda HIPP za Bosnu i Hercegovinu, Ataco d.o.o. Mostar, dostavio je informaciju je da HIPP Bio Instant kašica-pirinčane pahuljice, 20g neto, lot 6001791, datum proizvodnje: 04.05.2016., rok upotrebe:  30.11.2017. godine, HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija',  nije uvezen ispred Društva ATACO d.o.o. Mostar na tržište Bosne i Hercegovine, niti je distribuiran kupcima od strane Društva ATACO d.o.o. Mostar.", saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Konačnu informaciju o ovom slučaju Agencija će objaviti po okončanju inspekcijskog nadzora i prijemu povratne informacije od strane nadležnih inspekcijskih organa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti