Zabranjen uvoz jedne tone morske soli iz Hrvatske u BiH

24.10.2019. 14:09 / Izvor: SRNA
Zabranjen uvoz jedne tone morske soli iz Hrvatske u BiH

Federalna sanitarna inspekcija zabranila je uvoz krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli iz Hrvatske zbog niže vrijednosti kalijumovog jodata, saopćeno je iz ove inspekcije.

Federalna sanitarna inspekcija je, 25. septembra 2019. godine na graničnom prelazu (GP) Izačić,  u toku redovnog sanitarnog pregleda pri uvozu u skladu s odredbama Zakona o kontroli kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu i Pravilniku o soli za ljudsku ishranu naložila laboratorijsku analizu pošiljke krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli porijeklom iz Republike Hrvatske.

Po dostavljenim nalazima prve analize i naknadno tražene superanalize, utvrđeno je da sastav krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli ne odgovara odredbama Pravilnika, zbog niže vrijednosti kalijevog jodata (izraženog kao elementarni jod).

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke kuhinjske morske soli u količini od 960 kg je zabranjen i naređeno je vraćanje iste pošiljaocu, saopćeno je danas iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti