Zabranjen uvoz pošiljke kuhinjske morske soli

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zabranjen uvoz pošiljke kuhinjske morske soli

14.11.2019. 13:05 / Izvor: Akta.ba

Federalna uprava za inspekcijske poslove je saopćila da je zabranjen uvoz pošiljke kuhinjske morske soli porjeklom iz Hrvatske zbog niže vrijednosti kalijevog jodata.  

U saopćenju se navodi da je 11. oktobra ove godine, granična sanitarna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na graničnom prijelazu Izačić u toku redovnog sanitarnog pregleda pri uvozu u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, Zakona o hrani i Pravilniku o soli za ljudsku ishranu, naložila laboratorijsku analizu pošiljke krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli porijeklom iz Republike Hrvatske.

Po dostavljenim nalazima analize, utvrđeno je da sastav krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli ne odgovara odredbama Pravilnika o soli za ljudsku ishranu zbog niže vrijednosti kalijevog jodata (izraženog kao elementarni jod).

"Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke kuhinjske morske soli u količini 7.680 kg je zabranjen i naređeno je vraćanje iste pošiljaocu", navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

PODIJELI:

TAGOVI:

kuhinjska morska so

uvoz

Hrvatska

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti