Zabranjeno zapošljavanje u javnim ustanovama u KS, poništavaju se svi konkursi

29.09.2020. 10:39 / Izvor: Fena
Zabranjeno zapošljavanje u javnim ustanovama u KS, poništavaju se svi konkursi

Vladi i ministarstvima je zabranjeno da daju saglasnost za prijem u radni odnos uposlenika.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je jučer zaključak zastupnice Naroda i pravde Danijele Kristić kojim se Vladi Kantona Sarajevo i resornim ministarstvima uvodi moratorij na zapošljavanje u kantonalnim institucijama.

Vladi i ministarstvima je zabranjeno da daju saglasnost za prijem u radni odnos uposlenika na određeno i neodređeno vrijeme, za zaključavanje ugovora o djelu i ugovore o privremenim i povremenim poslovima u organima uprave KS, zavodima, direkcijama, agencijama, upravnim organizacijama, pravnim subjektima i ostalim, na period od 90 dana.

Zaključkom se izuzimaju odgojno-obrazovne ustanove, zdravstveni radnici, pripadnici policijskih struktura te subjekti koji su već dobili saglasnost Vlade za prijem, ali i da se odmah, bez odlaganja ponište javni konkursi koji su u toku.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik (SDA) prvobitno nije želio staviti taj zaključak na glasanje uz obrazloženje da je potrebno da ga razmatra nadležna skupštinska komisija.

No, kada je na kraju zaključak ipak stavljen na glasanje najavio je da će Klub SDA pokrenuti apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti tog s 19 glasova usvojenog zaključka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti