Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zaduženja za tri federalna ministarstva

02.07.2020. 14:20 / Izvor: Akta.ba

Federalna vlada je usvojila Analizu domaćih pravnih okvira zaštite osoba s duševnim smetnjama u Federaciji BiH, s prijedlogom mjera za njihovo usklađivanje s međunarodnim standardima u ovoj oblasti, kao i izvještaj o radu koji je sačinila Radna grupa za izradu prijedloga izmjene i dopune relevantnih zakona s ciljem usklađivanja domaćeg zakonodavstva i prakse s međunarodnim standardima poštivanja ljudskih prava osoba s mentalnim poremećajima.

Vlada je zadužila tri federalna ministarstva da, u roku od 15 dana, formiraju radne grupe na bazi multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa, koje će u razumnom roku izraditi nove ili dopuniti i izmijeniti postojeće relevantne propise iz svoje nadležnosti s ciljem njihovog usklađivanja s preporukama datim u Analizi.

Riječ je o Federalnom ministarstvu pravde (Zakon o vanparničnom postupku i Porodični zakon Federacije BiH), Federalnom ministarstvu zdravstva (Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama) i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike (Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom).

Ova ministarstva su dužna da, prije upućivanja ovih propisa, pribave mišljenja drugih nadležnih institucija kojih se tiče ova problematika, kako bi bio osiguran ujednačen i usklađen sistemski pristup pravnoj zaštiti osoba umanjenih sposobnosti.

Ured Vlade FBiH za evropske integracije će, u roku od 15 dana, Analizu s prijedlogom mjera dostaviti Uredu zastupnika/agenta Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava na dalje postupanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti