Zagađenje zraka: Korištenje uglja je problem, treba pronaći alternativu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zagađenje zraka: Korištenje uglja je problem, treba pronaći alternativu

14.01.2020. 14:37 / Izvor: Fena

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su na tematskoj sjednici razmatrali mnoga pitanja iz oblasti energetskog sektora koja se tiču energije, gasa, obnovljivih izvora, ali i zaštite okoliša. 

O zagađenju zraka, koje je aktuelno u Bosni i Hercegovini, govorila je poslanica Naše stranke Amela Kuskunović, navodeći da zagađenje zraka može uzrokovati rak, respiratorne bolesti, kao i oštećenja mozga, posebno kod djece.

"Prisutna je pasivnost eksperata zdravstvene struke. Nedostaju analize stanja zdravlja stanovnika u ugroženim područjima. Naše zdravlje je politički problem i zahtijeva ozbiljan i multidisciplinaran pristup", rekla je Kuskunović.

Poslanik Kluba DF-GS Bahrudin Šarić poručio je da poslanici podrže izgradnju zamjenskih blokova, kakav je Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

"Ako ovoj državi trebaju zamjenski blokovi, treba ih podržati. Sa zagađenjem zraka nema veze Blok 7 TE Tuzla, već su u pitanju individualna ložišta. Zabraniti upotrebu uglja možemo lako , ali trebamo razmišljati o građanima, koju im alternativu pružiti", rekao je poslanik A-SDA i predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Sefer Demirović.

Poslanik Kluba SDA Miralem Galijašević zatražio je odgovor na pitanje da li su se stekli uvjeti za uvođenje obligacionih šema za energetsku efikasnost u vidu nameta za cijenu električne energije?

Nezavisni poslanik Hasan Muratović smatra da termoelektrane nisu samo uzrok zagađenja, te je uputio pitanje „šta sa rudarima?“ i „šta sa postrojenjima za energetsku efikasnost?“.

Tematska sjednica je posvećena ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, zbog čega se poslanici trebaju izjasniti o zaključcima koji će biti formirani u cilju prevazilaženja zastoja u procesu prilagođavanja zakonodavstva iz energetskog sektora sa onim u Evropskoj uniji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti