Zahvaljujući redomatu smanjene gužve u Raiffeisen banci

01.02.2018. 10:20 / Izvor: eKapija.ba
Zahvaljujući redomatu smanjene gužve u Raiffeisen banci

Ako ste jedan od korisnika usluga Raiffeisen banke, onda ste morali primjetiti da su u posljednje vrijeme smanjeni redovi na šalterima, te da se čekanje svelo na minimum. Naime, u ovu banku je nedavno postavljen uređaj redomat, koji je ustvari sustav upravljanja protoka klijenata

Ako ste jedan od korisnika usluga Raiffeisen banke, onda ste morali primjetiti da su u posljednje vrijeme smanjeni redovi na šalterima, te da se čekanje svelo na minimum u poslovnici ove banke na Ilidži. Naime, u ovu poslovnicu je nedavno postavljen uređaj redomat, koji je ustvari sustav upravljanja protoka klijenata. Njegova funkcija je da organizira red za klijente, povećava kvalitetu usluge (smanjeno vrijeme čekanja), omogućuje uvid za CRM sustave (kategorije, prioriteti...), te optimizacija iskorištavanja resursa (troškovi, osoblje...).

Isporučilac ovog korisnog uređaja je firma Salon bankarske opreme d.o.o. Sarajevo, koja  već 13 godina uspješno posluje na području cijele BiH i jedan je od lidera u ovom segmentu poslovanja. Inače, sjedište firme je u Zagrebu, a osim u BiH tvrtke sa istom djelatnošću nalaze se i u Srbiji, Crnoj Gori, te imaju predstavništva u Makedoniji, Kosovu i Albaniji.

„Kao prioritet našeg poslovanja izražena je bankarska oprema i servisna podrška, a naš zadatak je uvođenje i praćenje novih trendova i opreme. S obzirom na dugogodišnje iskustvo generalni smo zastupnici velikog broja renomiranih firmi“, kaže u razgovoru za eKapija.ba Dragiša Mitrušić, direktor ove firme.

Što se tiče uređaja redomat zastupnici su mađarskog proizvođača Onlinet i turskog proizvođača Tumsas – Dora.

Mitrušić priča da je funkcija redomata višestruka, pored toga što uvodi red u poslovnice, voditeljima daje dobre statistike i izvještaje na osnovu kojih se može optimizirati rad uposlenika i ubrzati proces pružanja usluga. Na tržištu BiH to baš nije novina ali je do sada bio vrlo malo zastupljen u poslovanju.

„Prije 4-5 godina smo naše redomate pokušali plasirati na tržište, ali je bilo vrlo malo odziva. S obzirom da u Hrvatskoj imamo veliko iskustvo sa tom opremom znali smo da će i u BiH doći vrijeme kada će se pojaviti potreba za redomatima“, kaže Mitrušić.

U RFF banci je instaliran redomat mađarskog proizvođača Onlinet koji ima veće mogućnosti izvlačenja različitih statistika i usluga, dok je u Turskoj amabasadi instaliran redomat Dora turskog proizvođača Tumsas.

Redomat je osim bankama, namjenjen i drugim finansijskim ustanovama, osiguravajućim društvima, telekomunikacijskim tvrtkama, matičnim uredima, carinskim uredima, komunalnim društvima, medicinskim ustanovama, te vladinim instutucijama.

„Što se tiče drugih noviteta na tržištu možemo se pohvaliti da smo zastupnici njemačke firme Hess i da u našem prodajnom asortimanu posjedujemo CoinIn-uređaj za deponiranje kovanica, CoinRoll-uređaj za izdavanje kovanica u rolicama, ForEx-uređaj za promjenu valuta-mjenjačnica, SafeBag- dnevno noćni trezor“, priča direktor Salona bankarske opreme.

On ističe da svi ovi uređaji spadaju u kategoriju investicija, a ne troškova jer procesi su automatizovani i nema troška usluga. Pored toga, novina u njihovom asortimanu su uređaji za automatsku pripremu za obradu virmana GiroScanBox, elektrohemijski uređaji za zaštitu novca SBO 104 i koferi za zaštiti novca Spinnaker.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti