Zajednička komisija nije podržala inicijativu za popunjavanje Granične policije

02.09.2020. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Zajednička komisija nije podržala inicijativu za popunjavanje Granične policije

Usvojen je zaključak kojim se rukovodstvo Zajedničke komisije zadužuje da ažurira i usaglasi zaključke predložene uz ovaj Izvještaj.

Na šestoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH k znanju je primljena Informacija o realizaciji Plana implementacije "Pregleda odbrane" i Akcionog plana implementacije "Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017. – 2027.", koju je sačinilo Ministarstvo odbrane BiH.

Članovi Zajedničke komisije nisu podržali delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića koja glasi: "Na osnovu člаnа 9. Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSSBiH) podnosim delegatsku inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u zakonski najkraćem mogućem roku od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda PSBiH, u saradnji sa nadležnim organima vlasti, preduzme neophodne radnje s ciljem popunjavanja Granične policije BiH sa 309 novih graničnih policijskih službenika, u skladu sa Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Granične policije BiH i potrebom zaustavljanja nezakonitih migracija duž cijele državne granice Bosne i Hercegovine".

Odgođeno je izjašnjavanje o Izvještaju s održane pregledne konferencije o temi "Zakonodavni okvir, aktuelno stanje i planovi institucija BiH u oblasti odbrane i sigurnosti". Usvojen je zaključak kojim se rukovodstvo Zajedničke komisije zadužuje da ažurira i usaglasi zaključke predložene uz ovaj Izvještaj.

Zajednička komisija nije primila k znanju Informaciju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i dopis Federalnog ministarstva unutarnjih poslova u vezi sa provođenjem Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti