Zajedničke akcije nadzora nad tržištem u Jugoistočnoj Evropi

27.06.2014. 08:18 / Izvor: eKapija.ba

Zajedničke akcije nadzora nad tržištem bile su usmjerene na proizvode poput igračaka, električnih uređaja i proizvoda za djecu, a unutar ovih proizvoda, dječiji telefoni-igračke, fenovi za kosu i dječija bicikla.

Završna konferencija u okviru projekta Zajedničkih akcija nadzora nad tržištem održana je 24. i 25.juna u Beogradu, Republika Srbija. Konferencijom su zaključene 9-mjesečne aktivnosti unutar regionalnog projekta čiji je fokus bio na zajedničkom odabiru proizvoda, uzimanju uzoraka, testiranju i procjeni rizika, od strane inspekcijskih organa iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, BJR Makedonije, Crne Gore i Srbije. Ove aktivnosti su dio “Regionalnog projekta nadzora nad tržištem“ koji se trenutno implementira u okviru Otvorenog regionalnog fonda za promociju trgovine. Projekat implementira njemački GIZ (Deutsche Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit), a finansira njemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Konferencija je okupila više od 40 učesnika iz regiona u cilju prezentacije i diskusije rezultata sa tri zajedničke akcije nadzora nad tržištem koje su organizirane u Podgorici, Skoplju i Banja Luci. Svaka od pomenutih zajedničkih akcija nadzora omogućila je inspektorima da nauče i razmijene iskustva na teme pripremanja ček listi za provjeru, uzorkovanja i procjene rizika opasnih proizvoda, kao i samog planiranja projekata tržišnog nadzora

Zajedničke akcije nadzora nad tržištem bile su usmjerene na proizvode poput igračaka, električnih uređaja i proizvoda za djecu, a unutar ovih proizvoda, dječiji telefoni-igračke, fenovi za kosu i dječija bicikla su uzeti kao uzorci za analizu. Cijeli proces je bio zasnovan na EU metodologiji, te nadgledan od strane eksperta iz Danske.

Na ovaj način, inspektori iz regije su imali priliku da rade po metodologiji koju koriste institucije za nadzor nad tržištem zemalja članica EU  da diskutuju i međusobno razmjenjuju iskustva koja se mogu koristiti kao osnova za dalji rad svih inspektora za nadzor nad tržištem u regionu.

Učesnici konferencije su istakli značaj razmjene iskustva i potrebu da se nastave aktivnosti regionalne saradnje u oblasti nadzora tržišta, sa ciljem podrške legalnoj trgovini bezbjednih proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti